Vragen van ouders

Vragen en dilemma's over seksuele opvoeding

Als ouder ben je niet altijd voorbereid op gebeurtenissen in het leven van je puberkind. Al helemaal niet als het om liefde, relaties en seksualiteit gaat. Op dagelijkse basis loop je tegen vragen of dilemma’s aan als het gaat om seksuele opvoeding. Andere ouders gingen je voor in het delen hiervan als hulpmiddel voor jou.

Jongeren beginnen later aan seks dan vijf jaar geleden

Ruim vier op de tien jongeren voor wie de laatste sekspartner een one-nightstand was, geeft aan dat hierbij geen condoom werd gebruikt

Middelbare scholieren vinden dat seksuele voorlichting over meer moet gaan dan alleen voortplanting

Vragen van ouders

Wanneer begin jij als ouder met seksuele voorlichting?

Elke ouder en elk kind is anders. Voel je aan alles dat jouw kind klaar is ook van jou meer te leren over seksualiteit? Dat kan zijn op de basisschool, of juist in de bovenbouw op de middelbare school. Vaak weet je kind al meer dan je denkt, hoort, leest of ziet informatie over seksualiteit op plekken waar jij nog niet aan gedacht had. Dat is niet erg, maar je kan al met handige hulpmiddelen of gespreksopeners van jouw kind zelf leren wat die al weet of juist nodig heeft.  

Verliefdheid en relaties zijn leuk, waar liggen jouw grenzen als ouder?

Je weet het vast nog als de dag van gisteren, de eerste verliefdheid of verkering, een spannende en leuke tijd. Als puber vond je ongetwijfeld dat je zelf al veel wist of zou mogen, maar hoe is dat nu je zelf een puber hebt? De veiligheid van je kind is het belangrijkste, als ouder zie je ook risico's waar je je puber voor wil behoeden. Bang maken is geen optie, maar als ouder wil je dat je kind zo fijn en veilig mogelijk diens liefdesleven laten verkennen.

Hoe help je je puber als die iets vervelends of traumatisch meemaakt?

Toch kan het voorkomen dat jouw puber iets heftigs ervaart als seksuele intimidatie op straat of tijdens een feestje, online iets naars heeft meegemaakt of door leeftijdsgenoten wordt gepest om een vermeende seksuele ervaring. Als ouder wil je je kind niet in verlegenheid brengen, maar er toch voor ze zijn.

Nieuwsgierig naar welke opvoedstijl jij als ouder of verzorger hebt?

Luister onze podcast Sekspraat aflevering 1: Seksuele ontdekkingsreis

Benieuwd naar vragen van ouders op het gebied van seksuele voorlichting en hun puber? In de Dance4Life podcast Sekspraat behandelen we vragen en dilemma’s van ouders en geven jongeren hun reactie hoe intieme onderwerpen besproken kunnen worden. 

 

Luister de podcastserie hier op Spotify of bekijk de podcast reeks in videoversie hieronder. Wil je als eerste onze nieuwste podcast serie beluisteren. Schrijf je dan hier in.

Steun het werk van Dance4Life!

Met een donatie steun je Dance4Life en draag je bij aan het seksuele voorlichtingsprogramma en de bewustwordingcampagnes waar jongeren leren respect te hebben voor wensen en grenzen van een ander en bewust worden van hun eigen wensen en grenzen ten aanzien van seksualiteit.

DONEER

Up-to-date blijven over ons werk?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven van al onze ontwikkelingen.

Meld je aan

Mis jij informatie of wil je jouw reactie over deze pagina met ons delen? Dat kan! Ook wij leren graag. Mail naar support@dance4life.com onder vermelding van “Vragen van ouders website”.