Voorlichting aan je kind

Seksuele voorlichting aan een jongen of een meisje.

Ondanks het feit dat seksuele voorlichting voor iedereen even belangrijk is, zijn er toch verschillen om rekening mee te houden als je praat met een jongen. Of juist een meisje. Hoe pak je dat aan en waar houd je rekening mee?

* In deze tekst verwijzen we naar iedereen, ongeacht waar hij/zij/hun zichzelf op het genderspectrum ziet. De begrippen ‘jongens, meisjes en interseks personen’ verwijzen alleen naar de biologische sekse, dus niet naar de uitdrukking en beleving van iemands gender. Wil je hier meer over lezen? Dat kan op deze pagina.

De feiten liegen niet!

35% van de jongens tussen de 12-14 jaar heeft ervaring met masturbatie tegenover 6% van de meisjes. Jongens ontdekken het masturberen eerder dan meisjes

67% van de jongens vond de eerste keer seks fijn tegenover slechts 38% van de meisjes

44% van de meisjes keurt casual seks goed tegenover 59% van de jongens

Bron: Onderzoek 'Seks onder je 25e expertisecentrum Rutgers '

Tips

Erken dat er verschillen zijn

We willen elk kind het liefste gelijk behandelen. Daar is iedereen het over eens. Echter hebben jongens en meisjes toch specifieke behoeftes als het gaat om de seksuele ontwikkeling. Het is goed om je daar als ouder of verzorger bewust van te zijn en rekening mee te houden als je praat over seksualiteit.  

Over welke verschillen hebben we het dan?

Los van de vanzelfsprekende lichamelijke verschillen, verschillen jongens en meisjes ook als het gaat andere aspecten op het gebied van seksualiteit. Uit onderzoek ‘Seks onder je 25e’ van expertisecentrum Rutgers weten we onder andere dat jongens eerder beginnen met masturberen dan meisjes. Dat komt omdat zij hun geslachtsdeel beter kennen, de penis is nu eenmaal beter zichtbaar dan de vulva. Maar ook de ervaringen van de eerste keer seks zijn veelal anders. Uit hetzelfde onderzoek bleek dat jongens over het algemeen een goede ervaring hebben met de eerste keer seks, meisjes helaas veel minder tot zelfs vervelend. 

Heersende gendernormen; wat zijn dat? 

Als het gaat om jongens en meisjes, hun uiterlijk en gedragingen, wordt snel gedacht in hokjes. Jongens zijn hard, stoer, niet emotioneel en houden van sport. Meisjes zijn lief, zacht, zijn emotioneler dan jongens en dragen het liefst make up en jurken. Dit is een extreem voorbeeld van gendernormen, maar bewust en onbewust bepalen die vaak nog hoe je seksuele voorlichting benaderd. En jammer genoeg is dat vaak niet de beste manier. 

Dubbel moraal

Vaak is er een dubbel moraal als het om jongens en meisjes en seksualiteit aan komt. Heeft een jongen veel seks, dan wordt dat vaak stoer gevonden of geprezen. Meisjes die veel seks hebben, worden nog wel eens voor ‘slet’ of ‘sloerie’ uitgemaakt. Onbewust kan ook dat invloed hebben op de seksuele voorlichting van je zoon of dochter en de mate van waarschuwen je hanteert. Wees je daarvan bewust. 

* De term jongeren verwijst naar iedereen, ongeacht waar hij/zij/hun zichzelf op het genderspectrum ziet. De begrippen ‘jongens, meisjes en interseks personen’ verwijzen alleen naar de biologische sekse, dus niet naar de uitdrukking en beleving van iemands gender.

Jouw donatie maakt het verschil

Met een donatie steun je Dance4Life en draag je direct bij aan seksuele voorlichting voor jongeren én hulpmiddelen voor ouders / verzorgers.

DONEER

Jouw geslacht heeft ook invloed

Voordelen van een vader die met zijn zoon praat:

Als man kun je een rolmodel voor je zoon zijn in de manier waarop je praat over seksualiteit 

Jongens stellen makkelijker hun vragen aan een man. Zeker als je jouw eigen ervaringen deelt die je op hun leeftijd had. Zo verklein je de afstand tot je zoon en creëer je openheid 

Als man kun jij je goed inleven in de manier waarop jongens omgaan met hun seksuele ontwikkeling. 

Voordelen van een moeder die met haar zoon praat

Veel jongens zijn nieuwsgierig naar meisjes. Als vrouw kan je je goed inleven in meisjes van je zoons leeftijd en het vrouwelijke perspectief in brengen in specifieke situaties 

Voordelen van een moeder die met haar dochter praat

Als vrouw kun je een inspirerend voorbeeld zijn voor je dochter hoe je praat over seksualiteit

Meisjes stellen nu eenmaal makkelijker vragen aan een vrouw. Met name als het gaat om intieme onderwerpen als ongesteldheid of het kiezen voor anticonceptie. Deel ook jouw ervaringen met je dochter, om een veilige plek voor haar te creëren om dingen bespreekbaar te maken

Als vrouw kun je je goed inleven in de manier waarop meisjes omgaan met de seksuele ontwikkeling. 

Voordelen van een vader die met zijn dochter praat

Veel meisjes krijgen in de puberteit veel interesse voor jongens. Als vader kan je een geweldige rol spelen bij vragen of issues met jongens, omdat je je kan verplaatsen in de ‘jongens kant van het verhaal’ 

Up-to-date blijven over ons werk?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven van al onze ontwikkelingen.

Meld je aan

Mis jij informatie of wil je jouw reactie over deze pagina met ons delen? Dat kan! Ook wij leren graag. Mail naar support@dance4life.com onder vermelding van “Voorlichting aan je zoon of dochter website”.