Videoserie Schaamteloos booming onder jongeren op TikTok 

Het 3e seizoen van de videoserie Schaamteloos heeft al meer dan 2,5 miljoen jongeren op TikTok en Instagram Reels bereikt. Het influencer-format waarin bekende jongeren open in gesprek gaan over intieme onderwerpen als hun eerste keer seks, uit de kast komen, seksuele intimidatie en masturbatie blijkt rake content voor het groeiende jongerenplatform. Meer dan 377.000 jongeren bekeken de video’s; een mooie stap in de missie van Dance4Life.  

Leren via leuke content
Onderzoek van Rutgers, expertisecentrum voor seksualiteit, laat zien dat jongeren steeds minder met ouders en vrienden over seks praten of in boekjes lezen. Ze zijn meer online te vinden en dan vooral op social media. Des te belangrijker dat juist dáár inspirerende en informatieve content hen bereikt. Daarvoor moet de content aantrekkingskracht hebben. En precies dat doet Dance4Life middels de Schaamteloos video’s. Jongeren willen weten wat hun (populaire) leeftijdsgenoten hebben ervaren. Zo worden ze – op de manier die zij leuk vinden – bewustgemaakt en leren ze over seks en relaties.  

 Annelon Rouwendal, Brand Specialist Dance4Life: “We zien dat de Schaamteloos video’s die we delen niet alleen enorm goed bekeken worden, ze zorgen er ook voor dat jongeren zélf naar het Dance4Life-profiel gaan om te checken of er nog meer video’s zijn over seks en relaties. Hoe meer ze er zien, hoe meer bewustwording op verschillende topics. En zo krijgt seksualiteit stap voor stap een gezondere plek in onze maatschappij. Vrije en veilige seksualiteit voor alle jongeren, daar doen we het voor.”  

Onderwerpen die jongeren boeien
In Schaamteloos komen diverse onderwerpen aan bod komen  en is Marije Zuurveld de host. Zo vertelt Isadee Jansen openhartig over hoe zij zich voelde en wat ze deed toen iemand in het vliegtuig haar seksueel intimideerde:

“Uit zelfbescherming lachte ik maar lief en zei ik nee dankjewel, maar eigenlijk gingen ze enorm over mijn grens.” 

Jurre Geluk legt uit dat hij zich nog steeds weleens schaamt voor z’n gay zijn: Ik merk aan mezelf in een groep mensen met veel stoere jongens, dat ik mezelf tóch zit te checken hoe erg ik mezelf kan zijn.”  TikTokkers Luca Guilliot en Stan Lucas gaan in op het ongemak tijdens hun eerste keren. Zo vertelt Luca: “Grootste seksblunder is duizend procent mijn eerste keer!”   Het is krachtig hoe vrij deze jonge influencers praten over de sociale en emotionele kanten van seks en hun jonge achterban meenemen in hun seksuele ontdekkingsreis. Ze laten op deze manier zien dat zij, net als ieder ander, schaamte kennen en ongemak hebben ervaren. Influencers zijn rolmodellen voor jonge mensen. Daarom werkt het inspirerend als juist zij open over seks en relaties praten. Zowel het ongemak als het plezier ervan wordt op deze manier genormaliseerd.  

Jongeren luchten hun hart 
Dat de video’s jongeren raken is ook te zien aan de bovengemiddelde interactie rond de content. Bijna 33.000 keer werd er gereageerd, geliket of werd de video bewaard om nog eens terug te kunnen kijken. Jongeren waarderen hiermee dat influencers hun verhalen delen.

 

 

 

 

 

In de comments laten ze zien te herkennen of te steunen wat ze zeggen. Dat is een mooie kant van social media: de verbinding die online ontstaat op onderwerpen waar jongeren normaliter minder snel over praten.  

Meer weten over Schaamteloos? Bekijk hier onze campagne pagina.