Trainer Muneeb (Pakistan): “Als je een condoom koopt, vragen ze meestal of je getrouwd bent”

Muneeb Arshad (24) is een getalenteerde muzikant en Trainer4Life uit Pakistan. Hij trad in Pakistan regelmatig op als ambassadeur van Dance4Life. Zijn ultieme doel? Aan het grote publiek de boodschap overbrengen dat jongeren zelf ook rechten hebben en vrij moeten zijn om hun eigen keuzes te maken.

In Muneeb zijn jeugd werd er nooit gesproken over intimiteit, relaties en seks: “Ondanks dat mijn ouders dokters zijn en ik naar een goede school ging, had ik nog nooit gehoord van mijn rechten als jongere. Voor mij was het geen groot probleem dat ik geen seksuele opvoeding kreeg, want mijn prioriteiten lagen toch ergens anders. Ik moest ‘gewoon’ hard studeren en daarna trouwen. Nu weet ik dat het voor de meerderheid van de jongeren in Pakistan heel anders is… Grote gezondheidsrisico’s zijn seksueel misbruik, het uithuwelijken van kinderen en ongewenste zwangerschappen.”

Keerpunt

“De eerste keer dat ik me de risico’s besefte, was toen Dance4Life naar mijn school kwam. Ik werd geconfronteerd met de realiteit en merkte dat jongeren daar niet over kunnen praten. Voor mij was dit een enorm keerpunt. Ik werd vrijwilliger bij het Dance4Life programma en begon tieners te trainen op scholen. Ze hadden allemaal hetzelfde probleem: ze konden nergens heen met hun vragen. Na de sessies kwamen jongeren naar mij toe en vertelden ze me persoonlijke verhalen over seksueel misbruik door familieleden en het niet kunnen praten over menstruatie.”

“Naast trainer, werd ik ook ambassadeur van Dance4life. Mijn muziek is een goede manier om met jongeren te communiceren over seks, daarmee maak ik een grotere impact dan door ze te vertellen wat ze moeten doen.”

Ontkenning van het probleem

“Als jongere was het voor mij erg moeilijk om aandacht te vragen voor SRGR (seksuele en reproductieve gezondheid en rechten). Volwassenen geloven namelijk dat de problemen er niet zijn. Ons geloof staat relaties en seks voor het huwelijk niet toe. Hoe kunnen er dan problemen zijn?”

“Ze realiseren zich niet hoe anders het is voor mijn generatie. Met één klik op de knop hebben we toegang tot porno en films waarin jongeren wel relaties hebben. Dat deze generatie daardoor misschien meer interesse krijgt in seks, wordt niet geaccepteerd door de samenleving. Als ik naar de apotheek zou gaan voor een condoom, is het normaal dat ze me eerst vragen of ik getrouwd ben. Stel je voor hoe moeilijk het is voor een meisje.”

Muneeb’s footprint

Een deel van het Dance4Life programma is de footprint. Deze oefening laat je nadenken over wat jij achterlaat op deze wereld. Voor Muneeb kan het niet groot genoeg zijn: “Ik houd ervan om jongeren te helpen, zodat ze hun eigen beslissingen kunnen nemen die hen helpen hun doel te bereiken. We bereiken met Dance4Life alleen niet iedereen. Mijn ultieme doel is om de boodschap van Dance4Life over te brengen naar de massa.”