Tata (19): “Ik had eerst een friend with benefits, dat voelde voor mij niet oncomfortabel” – #IKBEPAALZELF

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. Tata (19) uit Indonesië voelt zich vrij om te doen wat zij wil op het gebied van seks. Wel worstelt ze met haar vriendje, die haar regelmatig slaat.

Seksuele opvoeding

“Ik vind het helemaal niet ongemakkelijk om te praten over seks. Ik voel geen barrière om het bijvoorbeeld te hebben over de verschillen tussen mannen en vrouwen. Met mijn vrienden bespreek ik ook waarom iemand seks wil hebben en ben ik nieuwsgierig naar waarom mensen nog geen seks hebben gehad. Ik heb dat namelijk wel al ervaring op dat gebied.”

Persoonlijke ervaring

“Voor mijn vriendje had ik een friend with benefits, dan heb je een liefdesrelatie met kussen en seks zonder een commitment. Dat voelde voor mij niet oncomfortabel. Met mijn huidige vriendje ervaar ik wel problemen, dat kan je misschien ook zien aan mijn blauwe plekken. Hij slaat me niet als ik geen seks wil hebben, maar wel als ik iets doe wat hij niet leuk vindt. Hij heeft een pittig temperament.”

“Ik heb het weleens uit gemaakt, maar ik wil dat hij gelukkig is. Ik weet dat het dom is, maar ik hou van hem. Ik blijf hopen dat hij op een dag verandert. Het is wel fijn dat andere mensen dit nu weten over hem. Mocht ik er op een dag niet meer zijn, hoop ik dat iemand hem laat inzien hoe hij mij heeft laten voelen.”

Zelfvertrouwen

“Ik heb maar beperkte informatie gekregen over seks. Het enige wat ik heb geleerd is dat je anticonceptie moet gebruiken om een zwangerschap te voorkomen. Met mijn vriendje gebruik ik altijd een condoom. Sommige mensen zeggen dat een condoom niet fijn voelt, maar ik vind het prima. Mijn vriendje en ik ervaren geen problemen met het gebruik van condooms.”

“Ondanks dat ik graag meer seksuele voorlichting zou willen krijgen, voel ik me wel zelfverzekerd. Ik zou zelf de verantwoordelijk nemen om naar een dokter te gaan, mocht ik ooit een seks gerelateerd probleem ervaren.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.