Straatintimidatie

Jouw kind beschermen tegen straatintimidatie

Ook jouw kind komt op een gegeven moment in een leeftijd dat hij of zij alleen over straat zal gaan. Overdag of in het donker, er komen allerlei risico’s voorbij waarvoor je je kind wil beschermen. Zoals straatintimidatie. Maar hoe pak je dat als ouder of verzorger aan?

Twee op de drie vrouwen in de leeftijd van 12 tot 25 jaar zijn tussen 2020 en 2021 weleens lastiggevallen op straat

Een derde van de jonge vrouwen voelde zich onveilig of bang door deze straatintimidatie. 

Van de mannen gaf 1 op de 3 aan dat ze weleens te maken hebben gehad met straatintimidatie

Bron: Onderzoek Straatintimidatie van jongeren 2022 (cbs.nl)  

Is vooraf waarschuwen wijsheid?

Je kan altijd met je kind praten over straatintimidatie. Het is beter dit niet in de waarschuwende zin te doen, maar juist te vertellen dat dit bestaat en ze straatintimidatie zouden kunnen maken. Je kan zeker vertellen dat het ook vervelend kan zijn, maar dat het niet betekent dat ze zich nu al moeten voorbereiden voor hele nare situaties. 

Praat er vooral rustig en kalm over en stel vooral ook vragen aan je kind. Bijvoorbeeld wat hij of zij zou doen in zo’n situatie en dan samen een oplossing bedenken. Laat weten dat je kind altijd bij je terecht kan om er over te praten, dat het zijn of haar schuld nooit is als ze iets meemaken op straat. Het is nooit oké als iemand intimiderend of vervelend tegen je is op straat.

-
+

Mijn oudste dochter – zit in de tweede van de middelbare school in het centrum van Amsterdam – en natuurlijk komt ze in situaties terecht die nieuw voor haar zijn. Maar…die zijn ze voor mij ook. Gelukkig bespreken we veel, maar hoe kan ik er nu voor zorgen dat ik haar verstandig advies geef in plaats van door te slaan in hysterische preken van een over-beschermde en emotionele moeder. Een voorbeeld helpt misschien: dochterlief ging laatst winkelen in de stad en dacht dat haar beste vriendin achter haar stond op de roltrap. Dit bleek een man te zijn die zijn lichaam steeds dichter tegen die van haar probeerde te drukken. Toen ze me dit later vertelde, schrok ik. En merkte ik dat ik door mijn emoties niet goed wist hoe ik moest reageren. Wat kan ik het beste doen?”

– Moeder Francine in de Dance4Life podcast Sekspraat, afl. S01E04 ‘Straatintimidatie’  

Wat geef je je kind mee over intimidatie in het openbaar?

Probeer er geen aandacht aan te besteden, het zelfs te negeren. Vaak is er voor degene die je intimideert snel ‘de lol af’ en word je met rust gelaten

Voel je je niet veilig maar zijn er wel andere mensen om je heen? Je kan altijd hulp vragen aan een omstander, door er bijvoorbeeld naar toe te lopen of met degene te praten

Ben je alleen, dan kan je ook iemand bellen of doen of je iemand belt

Ben je bang? Je mag altijd meteen naar huis komen

Heb je iets vervelends meegemaakt? Vertel het aan je ouders of op school, aan een docent die je vertrouwt of een van je vrienden of vriendinnen. Als je dat moeilijk vindt, kan je altijd anoniem bellen naar de Kindertelefoon

Misschien wel een van de belangrijkste mee te geven: weet dat het niet jouw schuld is. Je mag aan hebben wat je wilt. En lopen waar je wilt. Niemand heeft het recht om naar jou te fluiten of je na te roepen en jou hierdoor een onveilig gevoel te geven

Vaker zijn het jongens die in het openbaar anderen lastigvallen. Wat geef ik mijn zoon mee? 

Voor met name jongens is het belangrijk dat ze zich bewust zijn dat ze intimiderend over kunnen komen – alleen of juist samen met vrienden stoer doen op straat – en daarmee straatintimidatie vertonen naar meisjes en vrouwen. 

Praat er eens over waarom ze eigenlijk stoer doen? Willen ze dat zelf, of doen vriendjes dat en willen ze meedoen om niet uit de toon te vallen? Stoer gedrag komt vaak voort uit onzekerheid en de behoefte erbij te willen horen. Je kan ook met ze bespreken hoe ze intimiderend gedrag dat ze zien bij bijvoorbeeld vriendjes, bespreekbaar kunnen maken of hen kunnen aanspreken op hun gedrag.

Je kan dan met je zoon praten over hoe hij denkt over gelijkwaardigheid tussen meisjes en jongens. En of hij misschien wel eens intimiderend is overgekomen, vooral als hij samen met vrienden is.  Als ouder is het wel goed je te realiseren dat roepen en grappen onderling tot op zekere hoogte normaal is, maar zodra er vervelende opmerkingen gemaakt wordt is dat nooit oké. Of het nu over seks of iets anders gaat.

-
+

Bekijk ook de Dance4Life podcast Sekspraat aflevering 4: Straatintimidatie

Francine’s dochter mocht pas voor het eerst alleen naar de stad. En daar werd ze lastig gevallen door een man. Toen Francine dat hoorde veranderde ze in een overbezorgde moeder. Maar hoe geef je advies zonder te hysterisch te doen over dit soort zaken? Yoel (16) en Elijah (16) bespreken deze vragen. En ze vertellen gelijk hoe zij met straatintimidatie omgaan. 

Wil je als eerste onze nieuwste podcast serie beluisteren? Schrijf je dan hier in.

Download

Ervaart je kind groepsdruk van anderen? Download hier onze tips!

Steun het werk van Dance4Life!

Met een donatie steun je Dance4Life en draag je bij aan het seksuele voorlichtingsprogramma en de bewustwordingcampagnes waar jongeren leren respect te hebben voor wensen en grenzen van een ander en bewust worden van hun eigen wensen en grenzen ten aanzien van seksualiteit.

DONEER

Up-to-date blijven over ons werk?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven van al onze ontwikkelingen.

Meld je aan

Mis jij informatie of wil je jouw reactie over deze pagina met ons delen? Dat kan! Ook wij leren graag. Mail naar support@dance4life.com onder vermelding van “Straatintimidatie”.