Steeds meer jongeren in Nederland ervaren seksueel grensoverschrijdend gedrag.

Ruim de helft van de meiden en een op vier jongens heeft te maken gehad met fysieke seksuele grensoverschrijding. Dat blijkt uit het onderzoek ‘Seks onder je 25e 2023’ van Rutgers en Soa Aids Nederland.

Voorbeelden van fysieke seksuele grensoverschrijding zijn ongewenste aanrakingen zoals een hand op je bin, zoenen of zelfs seks tegen je wil in. De gevolgen hiervan kunnen een grote impact hebben op de levens van jongeren, zoals angst, schaamte of zelfs trauma’s. Daarom is seksuele voorlichting rondom seksualiteit, intimidatie en het aangeven en herkennen van wensen en grenzen belangrijker dan ooit.

Meiden minder plezier in seks dan jongens
Uit het onderzoek blijkt dat meiden minder plezier ervaren tijdens vaginale seks dan jongens. Driekwart van de meiden ervaart pijn tijdens hun eerste keer. Ook zien we dat het  condoomgebruik onder jongeren af neemt. In 2017 gebruikte 72% van de jongens en 75% van de meiden nog een condoom, in 2023 is dit gedaald naar 64% van de jongens en 69% van de meiden.

Een positieve verandering is te zien in de houding van jongeren tegenover homoseksualiteit. De afkeuring van twee jongens die elkaar zoenen op straat is gedaald van 52% in 2012 naar 24% in 2023 bij jongens, en van 26% naar 9% bij meiden. Ook blijkt uit het onderzoek dat jongeren steeds later aan seks beginnen. Jongeren hebben gemiddeld voor de eerste keer vaginale seks als ze 18,7 jaar zijn.

Dance4Life zet in op voorlichting
Praten over seks en seksualiteit en het hebben van de juiste informatie en skills, spelen een belangrijke rol in het voorkomen van seksueel grensoverschrijdend gedrag. Daarom maakt Dance4Life voorlichting zoals de videoserie Schaamteloos, waarin (bekende) jongeren met elkaar in gesprek gaan over thema’s als ‘de eerste keer’, veilige seks en het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. Daarnaast bereiken we jongeren en maken we hen bewust door middel van campagnes.

Zo lanceerden we recent de videoclip ‘Wacht op mij’ voor de track van Trobi, Ronnie Flex en Tabitha. Met deze videoclip creëren we aandacht voor de gevolgen rondom seksuele intimidatie.

Deze campagnes zijn te zien via het TikTok account van Dance4LIfe en het in 2023 gelanceerde platform SEGGSY.nl waarbij jongeren nog meer kunnen ontdekken over thema’s als consent, verliefdheid en flirten. Hiermee willen we jongeren motiveren meer te leren en te praten over deze thema’s en daarmee grensoverschrijdend gedrag en intimidatie voorkomen. Voor een veilig en fijn seksleven voor alle jongeren.

Over het onderzoek
Het onderzoek ‘Seks onder je 25e 2023’ is uitgevoerd door Rutgers en Soa Aids Nederland in samenwerking met het RIVM, het CBS en GGD’en. De resultaten, gebaseerd op de ervaringen van ruim tienduizend jongeren, zijn representatief voor de Nederlandse jongeren van 13 tot 25 jaar. Wil je meer weten over het onderzoek? Check het hier.