NEW! SEGGSY: de plek voor jongeren om meer te ontdekken over seksualiteit

Vandaag lanceert Dance4Life samen met Rutgers, Soa Aids Nederland en Sense.info SEGGSY.nl. De website waar jongeren tussen de 16 en 18 jaar terecht kunnen met vragen over flirten, daten, identiteit, veilige seks, plezier en relaties.

Jongeren beginnen steeds later met seks – vaak vanaf hun 16e, de meesten rond hun 18e. Maar juist op die leeftijd wordt over deze thema’s op school geen voorlichting meer gegeven. Door niet alleen thuis en op school, maar ook online betrouwbare informatie over daten, relaties en seksualiteit aan te bieden, ondersteunen we jongeren bij de vragen die zij hebben. Zo geven we ze zelf de regie om te leren op een moment dat het hen uitkomt en op een manier die bij hun past ”, zegt Luc Lauwers, expert seksuele vorming van Rutgers.

SEGGSY ondersteunt jongeren in hun persoonlijke zoektocht op het gebied van daten, relaties en seksualiteit, naar wie zij zijn, welke invloed vrienden en familie hierbij hebben en hoe zij omgaan met de verwachtingen vanuit de maatschappij. Met als doel dat zij nu en later veilige, fijne en gelijkwaardige (seksuele) relaties kunnen aangaan. Jongeren van deze leeftijd experimenteren volop, maar krijgen vaak niet de juiste begeleiding. Ze geven aan belangrijke informatie te missen. SEGGSY sluit goed aan bij de belevingswereld van deze specifieke leeftijdsgroep. 

Waarom SEGGSY
Jongeren beoordelen de lessen seksuele vorming op school met gemiddeld een 5,8. Ze geven aan vooral technische informatie over voortplanting, anticonceptie en soa’s te krijgen, terwijl ze juist meer willen leren over de leuke, persoonlijke en sociale aspecten van seks (Gewoon, het taboe eraf halen). Zoals plezier, groepsdruk en het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. Precies deze thema’s vinden ook docenten en ouders lastig om met jongeren te bespreken”, legt Luc uit. “Terwijl zo’n brede en positieve benadering van relaties en seksualiteit juist ook condoom- en anticonceptiegebruik en het voorkomen van soa’s en grensoverschrijdend gedrag verbetert.” Ouders, opvoeders en docenten kunnen SEGGSY gebruiken als hulpmiddel om jongeren voor te bereiden of als aanvulling op voorlichting thuis of in de klas.

Wat vinden jongeren op SEGGSY
SEGGSY behandelt thema’s als: de eerste keer, consent, identiteit en verliefdheid. Over deze thema’s vinden jongeren handige tips, inspirerende video’s zoals de Dance4Life serie Schaamteloos, de podcast Sekspraat, quizzen en andere interactieve content. Hiermee worden ze geïnspireerd en leren ze hun eigen mening te vormen, met elkaar in gesprek te gaan en weloverwogen keuzes te maken.

De eerste gebruikers van SEGGSY geven aan blij te zijn met de lancering van het nieuwe platform.

“Ik merkte dat er in mijn sociale omgeving toch vaak een soort standaard is als het gaat om seks, alsof iedereen op school al een relatie heeft of seks heeft gehad. Door SEGGSY kwam ik erachter dat dit helemaal niet zo is”, zegt een van de nieuwe gebruikers.

Wie zitten er achter SEGGSY
Dance4Life is samen met Rutgers, Soa Aids Nederland initiatiefnemers van SEGGSY.  SEGGSY is “powered” by Sense.info het jongerenplatform over seksualiteit van Rutgers, Soa Aids Nederland en de GGD’en.

Samen maken we impact!
Met SEGGSY willen we jongeren ondersteunen in hun persoonlijke zoektocht en hen de juiste inspiratie, tips en tools te geven een verantwoorde en zelfbewuste keuzes te maken, en op te komen voor hun eigen wensen en grenzen en die van anderen. Daarmee maken we impact! Dit draagt bij aan onze missie voor een veilige, fijne en gezonde seksuele leefwereld voor jongeren.