Schools4Life

Schools4Life biedt scholen een project over seks, relaties, wensen en grenzen. Doe mee en draag direct bij aan het vergroten van de seksuele weerbaarheid van jouw leerlingen.

Wist jij dat

  • 4 op de 10 jongeren aangeeft op school geen informatie te hebben gekregen over seks in de media, sexting en de leuke kanten van seks?
  • 18% van de jongeren intiem beeldmateriaal deelt met anderen? (En 18% daarvan daarna spijt heeft?)
  • 38% van de jongens en 24% van de meisjes die slachtoffer zijn van seksueel geweld, daar niet over praten?
  • Jongeren met zelfvertrouwen meer seksueel plezier en een positiever lichaamsbeeld hebben?
  • De kennis over seks is gedaald ten opzichte van vijf jaar geleden? Zo weet 44% van de jongens en 35% van de meisjes niet dat wassen na de seks geen soa’s voorkomt.
  • Meer dan de helft van de jongeren niet met elkaar praat over het gebruik van een condoom voor de eerste keer seks?

Seksuele weerbaarheid is vandaag de dag belangrijker dan ooit tevoren. Juist daarom is het zo belangrijk om deze onderwerpen bespreekbaar te maken op school. Veel docenten lopen tijdens seksuele vorming aan tegen het onophoudelijke giechelen, kwetsende grappen en grenzeloze vragen van hun leerlingen.

Wij hebben dé oplossing om dit gesprek op een leuke en laagdrempelig manier aan te gaan in de klas. Schools4Life maakt seks bespreekbaar met dans, muziek, gastsprekers en acties. Met onze positieve benadering sluiten wij perfect aan bij de belevingswereld van jouw leerlingen en vinden wij de ingang om het te hebben over zelfvertrouwen en seksuele keuzes maken.

“Tell me and I will forget. Show me and I may remember. Involve me and I understand.”

Confucius

Betrouwbaar en ervaren

Als enige organisatie in Nederland gaat Dance4Life ieder jaar met duizenden jongeren op middelbare scholen in gesprek over seksualiteit. Dit doen wij al sinds 2004, daarom weten wij als geen ander hoe we jongeren kunnen activeren.

“Met plezier kijken we terug op onze deelname aan Schools4Life. Het heeft ons veel opgeleverd. Door persoonlijke verhalen van jongeren, kan je makkelijker met de klas in gesprek over (on)gewenst gedrag. Ook hebben we het gehad over welke positie je zelf inneemt binnen een groep als je seksueel getint gedrag ziet bij medeleerlingen.”

“Wat een verademing! We hebben vaker gastlessen van externe organisaties en die zijn zeker niet zo goed als jullie les. Jullie weten leerlingen echt aan te spreken en hebben duidelijk feeling met de doelgroep. Ik weet zeker dat dit project veel impact heeft op onze leerlingen.”

Hoe ziet het project eruit?

De gastles

Leerlingen vergroten hun kennis over seksueel grensoverschrijdend gedrag door middel van de gastles. Deze wordt gegeven door een jonge trainer en een jonge ervaringsdeskundige die zijn of haar persoonlijke verhaal deelt met de klas. Aan de hand van stellingen en filmpjes gaan wij met leerlingen in gesprek over seks en hun eigen grenzen en wensen. De gastles is beschikbaar voor ieder niveau en aanpasbaar naar de lestijden van de school.

Activatie

De gastles geeft de leerlingen de kracht om zelf een verschil te maken op school en in hun eigen leefomgeving. We zullen de leerlingen voorzien van handvatten om zelf het onderwerp onder de aandacht te brengen. De docent motiveert de leerlingen ook in deze fase. Hierdoor zijn de leerlingen langer bezig met het thema en wordt het duidelijker wat dit voor hen zelf betekent. Ideaal voor een project- of activiteitenweek.

Ondersteuning docenten

Docenten krijgen ook lesmaterialen aangereikt om seksuele weerbaarheid in de klas te bespreken.

Meer voor docenten

Let's get in touch

Magali van Dijk

Doe gratis mee in februari, maart of april 2020

Geschikt voor alle niveaus in de onderbouw

Deelname al vanaf 4 klassen