“Twee keer zwanger voor je 16e: Doodnormaal in Kenia.”

Topmodel Cato van Ee (28) volgde dit jaar Doutzen Kroes op als ambassadeur van Dance4Life. Eind november ging ze op projectbezoek in Kenia om met jongeren te praten over de impact van hiv, tienerzwangerschappen en seksueel geweld. Ze vertelt hoe belangrijk het is om seksuele taboes te doorbreken, niet alleen in Kenia, maar ook in Nederland. 

Ambassadeur Cato van Ee voor Dance4Life in Kenia
Ambassadeur en topmodel Cato van Ee was eind november voor Dance4Life op projectbezoek in Kenia. Ze bezocht daar een Keniaanse kliniek voor jongeren en twee scholen waar het lesprogramma van Dance4Life, de Journey4Life, wordt gegeven. De verhalen van jongeren uit Kibera, de grootste sloppenwijk in Kenia, zijn schrijnend. Vooral jonge meiden lopen grote risico’s als het gaat om prostitutie, ongeplande zwangerschappen en hiv/aids.

Cato van Ee: Ik sprak een jong meisje die al twee keer zwanger is geweest voor haar 16e. De eerste keer heeft ze het kindje weg laten halen door een kwakzalver. Dit koste haar bijna haar leven. Daarnaa raakte ze nog een keer (per ongeluk) zwanger. Hierdoor kon ze haar school niet afmaken en heeft ze nu geen toekomst meer. Nu waarschuwt zij andere meisjes uit haar sloppenwijk voor onveilige seks. Dit werkt. Het is zo krachtig wanneer jongeren onderling helpen. En juist dat doen we ook in het Dance4Life lesprogramma, de Journey4Life.

Eerder dit jaar merkte Cato al hoezeer er ook in Nederland nog taboes rusten op seksualiteit. Cato: “Ik begin nu pas te beseffen hoe open ik over seks praat en hoe gek dat voor sommige mensen in mijn omgeving is. Zelfs in mijn directe omgeving heb ik mensen die het moeilijk vinden om hierover te praten. Ik merk nu pas hoeveel taboes er nog liggen op onderwerpen als onveilige seks, ongewenste zwangerschappen, abortussen en seksueel misbruik.” Dance4Life zet zich al jaren in voor onveilige seks en seksuele intimidatie. Toch is het onderwerp vanwege #MeToo, nu actueler dan ooit. Juist daarom richt Dance4Life zich expliciet op jongeren, die nog volop bezig zijn met het verkennen van hun grenzen. Op scholen wereldwijd, maar ook in Nederland.

Muziek en dans doorbreken taboes rondom seksualiteit
Dance4Life vernieuwde de afgelopen jaren haar lesprogramma voor jongeren: de Journey4Life. In dit lesprogramma staat self-empowerment centraal. Jongeren leren om nee – of juist – ja te zeggen tegen seks, anderen met respect te behandelen en condoomgebruik bespreekbaar te maken. Niet door bangmakerij of traditionele seksuele voorlichting, maar met muziek, dans en interactieve oefeningen. Om te meten of deze aanpak echt werkt, doet Dance4Life uitvoerig onderzoek. De eerste onderzoeksresultaten werden vorige week uitgebracht en zijn veelbelovend. In Tanzania lieten ruim 30% meer jongeren zich testen op hiv, steeg het condoomgebruik in Ghana en nam het aantal jongeren in Nepal dat het gevoel heeft zélf de baas te zijn over hun seksleven en relaties met een derde toe. Om het lesprogramma verder op te schalen start Dance4Life start op 5 december een eindejaarsactie.

Eindejaarsactie Dance4Life: lesprogramma cadeau
Dance4Life start op woensdag 5 december een eindejaarsactie om zoveel mogelijk jongeren te laten deelnemen aan het lesprogamma van Dance4Life. Hier kan je voor € 25,- aan één jongere het lesprogramma cadeau doen. De actie loopt tot en met 31 december. Friends, bedrijven, ambassadeurs en online influencers van Dance4Life (o.a. Cato van Ee en Marije Zuurveld) dragen bij om deze actiemaand tot een succes te maken.

Foto credits: Annelies Damen