Onze impact in 2023: Samen stoppen we seksuele intimidatie!

In 2023 heeft Dance4Life meer dan 6,5 miljoen jongeren bereikt met voorlichting en campagnes met het doel om zoveel mogelijk jongeren te motiveren om te praten over onderwerpen als veilige seks en het bespreken van elkaars wensen en grenzen.Het is bewezen dat praten over deze onderwerpen seksuele intimidatie kan voorkomen en bijdraagt aan een veilige toekomst.

Dat onze campagnes nog steeds hard nodig zijn, blijkt uit de laatste cijfers: Bijna de helft van de meisjes en 1 op de 7 jongens van 16 tot 18 jaar heeft in een jaar tijd een vorm van seksuele intimidatie meegemaakt. De gevolgen hiervan hebben een grote impact op de levens van jongeren. Slachtoffers worstelen vaak met gevoelens van schaamte, schuld en de angst voor negatieve reacties en zelfs trauma’sDance4Life wil seksuele intimidatie stoppen.

In 2023 zijn er verschillende initiatieven en campagnes opgezet om zo veel jongeren te bereiken.Seizoen 2 Podcast Sekspraat

Dzifa Kunsenuh en Duncan Tromp Dance4LIfe podcast sekspraat
Dzifa Kunsenuh en Duncan Tromp Dance4LIfe podcast sekspraat – Rocketstories

In februari trapten we af met Seizoen 2 van de podcast Sekspraat. Waarbij BNN-VARA presentatrice Dzifa Kusenuh in gesprek ging met bekende influencers als Duncan Tromp, Emma Wagemans en Q-music DJ Joost Swinkels over onderwerpen als de eerste keer, schaamte & veilige seks.

’Er zijn zo veel jongeren die met niemand over seksualiteit kunnen of willen praten. Hoe fijn is het om naar een podcast te luisteren waar juist andere jongeren dit bespreken? De podcast  is er voor iedereen, maar vooral ook voor jongeren die het spannend of ongemakkelijk vinden”
– Dzifa Kusenuh

De podcast leverde bijzondere en inspirerende gesprekken op. Zo vertelt Emma Wagemans over haar leven als transvrouw: “Ik vond het lastig om aan jongens toe te geven dat ik geboren was als jongen. Daar heb ik me een tijdje voor geschaamd en heb het stilgehouden’’. In aflevering 5 gaat Dzifa met M.C. Laurent van The Partysquad in gesprek over grenzen en intimidatie. Op welke manier geef je jouw grens aan en hoe herken je die van een ander?  2,8 miljoen jongeren kwamen in aanraking met de podcast en we ontvingen duizenden reacties. Deze hoge betrokkenheid rondom de podcast laat zien dat de podcast het gesprek rondom seksualiteit, wensen en grenzen stimuleert.

 


 

Lancering NIEUWE platform SEGGSY.nl

In September 2023 lanceerde Dance4Life samen met Rutgers, Soa Aids Nederland en Sense het nieuwe interactieve jongerenplatform SEGGSY. Met het platform ondersteunen we jongeren in hun ontdekkingstocht rondom seksualiteit. SEGGSY behandelt thema’s als: de eerste keer, consent, identiteit en verliefdheid. Over deze thema’s vinden jongeren handige tips, inspirerende video’s zoals de Dance4Life serie Schaamteloos, de podcast Sekspraat, quizzen en andere interactieve content. Hiermee worden ze geïnspireerd en leren ze hun eigen mening te vormen, met elkaar in gesprek te gaan en weloverwogen keuzes te maken.

De behoefte aan het platform is groot: Jongeren beginnen steeds later met seks – vaak vanaf hun 16e, de meesten rond hun 18e. Maar juist op die leeftijd wordt over deze thema’s op school geen voorlichting meer gegeven. Door niet alleen thuis en op school, maar ook online betrouwbare informatie over daten, relaties en seksualiteit aan te bieden, ondersteunen we jongeren bij de vragen die zij hebben. Meer dan 1,4 miljoen jongeren kwamen in aanraking met het platform en meer dan 15.000 jongeren bezochten het platform actief!

 


 

Aandacht voor seksuele intimidatie met videoclip ‘Wacht op mij’ 

Al vanaf de oprichting van Dance4Life in 2004 wordt dans en muziek ingezet als dé manier waarop we mensen betrekken bij onze missie om seksuele voorlichting leuk én toegankelijk te maken. In Oktober 2023 slaat Dance4Life de handen ineen met de Nederlandse producer en artiest Trobi.
Trobi creëerde de nieuwe track ‘Wacht op Mij’, waarop de artiesten Tabitha en Ronnie Flex te horen zijn.

Taal, dans en muziek spreekt iedereen aan en daarmee kun je iedereen bereiken. Door de boodschap van Dance4Life te combineren met mijn muziek en bereik kunnen we op een positieve manier bewustzijn creëren en thema’s als seksuele intimidatie bespreekbaar maken. Samen maken we impact!”
– Trobi

Bij de track hoort een indringende videoclip, waarbij we aandacht vragen rondom de problematiek over seksuele intimidatie. De videoclip vertelt het verhaal van twee verliefde tieners, gespeeld door TikTokker Rhodé Kok en acteur Eliyha Altena, waarbij het meisje in de club te maken krijgt met seksuele intimidatie en de gevolgen daarvan. De videoclip werd maar liefst 150.000 keer bekeken en miljoenen mensen kwamen in aanraking met de campagne.

 Onze impact wereldwijd 

Dance4Life programma Nepal – Jesaja Hizkia

Wereldwijd werken we nog steeds samen met jongeren aan een veilige seksuele toekomst. Dit doen we met een lesprogramma voor jongeren, gegeven door jongeren:de Journey4Life. Hierbij werken we samen met de internationale programma’s van Rutgers.

In 2023 waren we naast Nederland in vijf landen werkzaam o.a. in Morocco, Benin, Uganda Nepal en Bangladesh. Hier werden meer dan 100 jongeren opgeleid om voorlichting te kunnen geven aan andere leeftijdsgenoten. Daarmee maken we impact!

 Ons werk blijft hard nodig: ook in 2024!

De impact die we maakten in 2023 is nog maar het begin. Ook in 2024 blijft ons werk hard nodig. Daarom blijft Dance4Life zich inzetten voor een veilige seksuele toekomst voor jongeren. Dit doen we niet alleen, maar samen met al onze donateurs, supporters, ambassadeurs en partners. Samen maken we het verschil.