Internationaal

Dance4Life werkt samen met jongeren aan een gezonde toekomst. Dit doen we ook in andere landen met een internationaal lesprogramma voor jongeren, gegeven door jongeren: de Journey4Life. Hierbij werken we samen met de internationale programma's van Rutgers. Met de Journey4Life werken we naar het ultieme doel van Dance4Life en Rutgers: kennis, kracht en keuzevrijheid voor alle jongeren.

In onze aanpak staan de volgende 3 onderwerpen centraal:

Nummer 1 probleem

Onveilige seks en seksueel geweld vormen de snelstgroeiende gezondheidsrisico’s voor jongeren wereldwijd. Teveel jongeren hebben te maken met gender ongelijkheid. En teveel missen de basale kennis die je zou mogen verwachten in een tijdperk van overvloedige informatie en communicatie. Door de risico’s simpelweg niet te kennen of te bespreken, blijft anticonceptie buiten beschouwing en nemen hiv en ongeplande zwangerschappen bij jongeren in gevaarlijk tempo toe. Elke dag ontstaan 5000 nieuwe hiv infecties. Voor meisjes vormt onveilige seks inmiddels het internationale nummer 1 gezondheidsrisico. 1 op de 5 meisjes is slachtoffer van aanranding of verkrachting, en loopt zo nog meer risico op zwangerschap, hiv of aids.

Gedragsverandering door de Journey4Life

Een kwart van de wereldbevolking is tussen de 10 en 24 jaar. Dat maakt de grootste jongerenpopulatie ooit. 1,8 biljoen jongeren hebben hebben de potentie om alles anders te doen. Geef ze kennis, kracht en keuzevrijheid en ze zullen in staat zijn gelijkwaardige, gezonde relaties en contacten aan te gaan. Te groeien in hun respect voor zichzelf en anderen. Zichzelf en anderen te beschermen. Kinderen te krijgen wanneer ze er klaar voor zijn. Een voorbeeld te zijn voor hun omgeving en volgende generaties.
Om dit te kunnen bereiken heeft Dance4Life samen met jongeren de Journey4Life ontwikkeld. Het Journey4Life programma is gebaseerd op onderzoeksresultaten over gedragsverandering bij jongeren, maar ook op persoonlijke ervaringen en verhalen van jongeren. Hierbij staat het bouwen aan zelfvertrouwen, gelijkwaardigheid en een kritische houding tegenover bestaande sociale normen en waarden centraal. In relatie tot ieders seksuele gezondheid betekent dit dat jongeren de intentie hebben om hun gedrag te veranderen en verantwoordelijkheid nemen voor hun seksleven. Dat betekent onder andere het gebruiken van voorbehoedsmiddelen of anticonceptie en hun partner met respect behandelen. Want seks moet toch voor iedereen leuk en lekker zijn?!

Social Franchise concept

De veranderkracht die we in jongeren aanspreken, boren we ook aan in onszelf. Dance4Life onderscheidt zich als organisatie met een vergaand vernieuwend businessmodel: social franchising.
Onafhankelijke lokale NGO’s worden eigenaar van de Journey4Life. Wanneer onze partners de Dance4Life lesmaterialen ontvangen, passen ze het vervolgens aan de lokale context aan en passen het toe. Met hun bevindingen kunnen wij vervolgens ons programma verder verbeteren. Het leidt tot een innovatieve, zakelijke relatie. En bovenal een gelijkwaardige. Een die past bij de huidige tijdsgeest.
We zijn niet het volgende goede doel. De trend is direct aan lokale NGO’s doneren. Die kunnen op hun beurt ons model aannemen. Wij maken geen winst. We boeken wel winst. Alleen met de vergaande betrokkenheid van onze partners kunnen we grootschalige verandering teweeg brengen.