Onderzoek: Empowerment-programma Journey4Life voor jongeren werkt

Dance4Life start fondsenwervingsmaand voor veilige seks van jongeren wereldwijd

Op zaterdag 1 december is het Wereld Aidsdag en staat de wereld stil bij het feit dat hiv en aids nog steeds een groot gezondheidsprobleem vormen. Uit onderzoek blijkt dat de Journey4Life, die focust op meer empowerment van jongeren, een positieve impact heeft op de keuzes die zij maken op seksueel gebied. Dance4Life start daarom in december een actiemaand voor veilige seks onder jongeren, om zoveel mogelijk donaties binnen te halen voor haar lesprogramma Journey4Life. Voor miljoenen jongeren wereldwijd is onveilige seks namelijk een van de grootste en snelst groeiende gezondheidsrisico’s. 

Onderzoek: positieve impact lesprogramma Journey4Life
Dance4Life onderzocht in Rusland, Ghana, Nepal en Tanzania de effecten van het lesprogramma dat zij aanbiedt aan jongeren tussen 10-19 jaar. Hieruit blijkt dat de Journey4Life in drie landen de intentie en/of het gedrag van jongeren om getest te worden op hiv (Tanzania 32%, Rusland 23%, Ghana 5%) en soa’s (Tanzania 21%, Rusland 13%, Ghana 5%) significant heeft vergroot. Ook zijn in alle vier landen attitudes rondom gendergelijkheid toegenomen. In Nepal zijn positieve veranderingen gemeten in intenties om gezond seksueel gedrag uit te voeren. Ook het vertrouwen in seksuele en reproductieve gezondheid en rechten nam in Nepal (25%), Ghana (24%) en Rusland (15%) toe, vooral wat betreft persoonlijke effectiviteit bij het leiden van een gezonde levensstijl. In Tanzania (49%), Nepal (31%) en Ghana (24%) zijn jongeren beter in staat om sociale normen gerelateerd aan SRGR (seksuele en reproductieve rechten en gezondheid)  kritisch te beoordelen. Het onderzoek laat hiermee zien dat de Journey4Life jongeren in staat stelt om te reflecteren over normen en dat zij zelf een rol spelen bij het veranderen van de normen die een gezonde seksualiteit in de weg staan.

December: Dance4Life’s eerste crowdfunding-campagne
De maand begint vandaag al, op 30 november, dan vindt tussen 13.00-15.00 uur het instore-event plaats bij de MAC-store in warenhuis Hudson’s Bay in Amsterdam, samen met Dance4Life-ambassadeur DJ Joshua Walter, social influencers en de make up-artist van MAC. Dance4Life wordt al jaren ondersteund door het MAC Aids Fund van MAC Cosmetics door middel van verkoop van de VIVA GLAM lipstick. Vervolgens lanceert Dance4Life op dinsdag 4 december haar eerste crowdfunding-campagne ‘Doe een jongere het Dance4Life lesprogramma cadeau’ om zoveel mogelijk geld op te halen voor een veilige en gezonde toekomst voor jongeren wereldwijd. De actie duurt tot en met 31 december. Daarnaast vindt op 10 en 11 december de Situation Room plaats, een uniek concept waarbij ondernemers en Friends van Dance4Life hun connecties in het bedrijfsleven benaderen om zoveel mogelijk besparingen te realiseren voor Dance4Life. Uiteraard dragen ambassadeurs en online influencers van Dance4Life (Cato van Ee en Marije Zuurveld) bij om deze maand tot een groot succes te maken.

Ambassadeur Cato van Ee voor Dance4Life in Kenia
Ambassadeur en top fashion model Cato van Ee was eind november voor Dance4Life is op projectbezoek in Kenia. Ze bezocht daar een Keniaanse kliniek voor jongeren en twee Keniaanse scholen waarop de Journey4Life wordt gegeven. Tijdens deze bezoeken ging ze in gesprek met jongeren om te leren waarom het werk van Dance4Life urgent is en welke positieve impact dit op hen heeft. In Kenia is de grootste seksuele uitdaging het probleem van genderongelijkheid. Dit uit zich in transactional sex (seks in ruil voor goederen), ongewenste tienerzwangerschappen en hiv en aids. Bij terugkomst in Nederland zal Cato haar ervaringen delen en het startschot geven voor de crowdfunding-actie van Dance4Life.