Noam (19) zegt nee tegen seks zonder condoom – #IKBEPAALZELF

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. De Nederlandse Noam (19) kan goed zijn eigen grenzen aangeven. Hij wil geen onveilige seks hebben en heeft seks met een meisje geweigerd toen zij beiden geen condoom bij zich hadden.

Seksuele opvoeding

Op de middelbare school kreeg Noam seksuele voorlichting, maar dat pakte voor hem niet per se goed uit: “Ik herinner me de seksuele voorlichting nog goed, we werden echt bang gemaakt. Er werd heel erg gehamerd op geen seks hebben zonder bescherming, want anders zou je allerlei ziektes kunnen krijgen. We gingen dus in op de gevolgen, maar er werd niet verteld wat je precies moet doen als je onveilige seks hebt gehad. Nu heb ik er meer over gevonden op internet en mocht er iets gebeuren, dan zou ik met mijn broer praten en gelijk de huisarts bellen. Met mijn vader heb ik het nooit over seks, daar voel ik me oncomfortabel bij.”

Persoonlijke ervaring

“Ik heb niet ervaren dat een vrouw over mijn grens heen ging. Daarentegen heb ik wel met mannen te maken gehad die zich ongepast gedroegen. Zo werkte ik toen ik 15 jaar was samen met een vriend op de Gay Pride als toiletjuffrouw. Een oudere dronken man vroeg mij en mijn vriend om met hem mee te gaan naar zijn hotel. Ik was totaal niet op dit soort situaties voorbereid, en zag dit gewoon als een leuk bijbaantje. Wij zeiden nee en vonden het echt irritant. We probeerden hem te negeren, maar hij bleef maar doorgaan. We zijn uiteindelijk zelf maar weggegaan.”

Zelfvertrouwen

“Als ik een vriendin heb, voel ik me wel op m’n gemak om met haar over seks te praten, ook al denk ik dat ik er niet zoveel vanaf weet. Ik zou overleggen met haar over wat we wel of niet willen doen. Als een meisje ergens nee tegen zegt, zou ik dat altijd respecteren. Ik geef het zelf ook heel duidelijk aan als ik iets niet wil doen. Ik wil bijvoorbeeld echt geen seks hebben zonder condoom. Toen ik een keer met een meisje in bed lag, bleken we beiden geen condooms bij ons te hebben. Zij was ouder en meer ervaren dan ik en wilde het risico wel nemen. Toen moest ik nee zeggen. Zij vond dat heel volwassen van mij. Ook heb ik een keer nee gezegd tegen een meisje die een fetisj had. Ik wilde dat gewoon totaal niet doen.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen? 

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.