Nepal

In Nepal lopen jongeren risico omdat kindhuwelijken nog te vaak voorkomen. Om dit te stoppen heeft Dance4Life met een bijdrage van de Nationale Postcode Loterij het driejarige project Save the Date mogelijk gemaakt.

 

Kindhuwelijken zijn een groot risico voor de (seksuele) gezondheid van jonge meisjes in Nepal. Het is niet hun eigen keuze en heeft een grote impact op hun leven en toekomst.

Save the Date

Het driejarig Save the Date-project is tot stand gekomen dankzij de Nationale Postcode Loterij om het bewustzijn rondom kindhuwelijken tevergroten en het aantal te verminderen. Want ondanks dat kindhuwelijken wettelijk verboden zijn, wordt nog steeds 37% van de Nepalesemeisjes vóór haar 18e verjaardag uitgehuwelijkt.

Het project bestond uit:

  1. Nepalees Dance4Life-programma
    Het lesprogramma is voor en door jongeren ontworpen om issues rondom seks en gezondheidsrechten bespreekbaar te maken en zelfvertrouwen te krijgen in relaties. Het bevat de unieke Dance4Life interactie met muziek, dansen persoonlijke verhalen.
  2. Radiosoap
    Radio is in Nepal nog steeds het massamedium. Daarom werd een hoorspel ontwikkeld met verhalen over kindhuwelijken en de gevolgen daarvan. Deze werd in heel Nepal uitgezonden.
  3. Hulplijn voor jongeren
    Er werd een gratis hulplijn opgericht om kindhuwelijken te rapporteren of om persoonlijke hulp te vragen. De hulplijn werd zowel bij het Dance4Life-lesprogramma als bij de radiosoap gepromoot.

Bekijk de video's over Save The Date

https://www.youtube.com/watch?v=998z1qysHgI&t=1s

https://www.youtube.com/watch?v=udbiTEJ_TIc

De resultaten

Aandacht krijgen voor de impact van kindhuwelijken is gelukt. Onze activiteiten in Nepal hebben aangetoond dat we jongeren zowel kennis als middelen hebben gegeven om kindhuwelijken te kunnen rapporteren en zich er tegen kunnen en durven te verzetten.

We bereikten in drie jaar tijd
ruim 83.000 jongeren en
duizenden volwassenen.

De radiosoap die op maar liefst 56
radiostations werd uitgezonden met een 85% dekking in Nepal – had een indirect bereik van miljoenen mensen

93% daling van schooluitval door kindhuwelijken

20 % stijging van het standpunt onder jongeren dat ze niet willen trouwen voor hun 20e

35% stijging van de kennis van jongeren over hun rechten op het gebied van seksuele gezondheid

Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij:

“De Postcode Loterij gelooft dat maatschappelijke organisaties de motor zijn voor verandering en dat zij op een innovatieve manier de wereld kunnen verbeteren. Dankzij onze leden hebben we Dance4Life gesteund in het project Save The Date, een integrale aanpak om kindhuwelijken tegen te gaan en de positie van meisjes in Nepal te verbeteren. Met geweldig resultaat… lees meer

Dit project is mogelijk gemaakt door

Dance4Life werkt met partners aan een gezonde toekomst voor jongeren wereldwijd. Wil jij ook bijdragen aan Dance4Life of een specifiek project? Klik hier voor meer informatie.

De Postcode Loterij steunt sinds 1989 goede doelen die zich inzetten voor een betere wereld voor mens en natuur. Sinds 2008 wordt er dankzij de deelnemers van De Postcode Loterij een vaste jaarlijkse bijdrage aan Dance4Life toegekend en ontving Dance4Life in 2015 een eenmalige extra bijdrage voor het ‘Save the Date’ programma gericht op kindhuwelijken in Nepal.