Marcy (22): “Om te voorkomen dat andere meisjes ook zwanger raken, geef ik advies over anticonceptie”- #IKBEPAALZELF

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. Marcy (22) uit Kenia raakte twee keer ongewenst zwanger. Nu helpt ze andere meisjes bij het maken van een keuze voor anticonceptie.

Seksuele opvoeding

“Ik raakte zwanger toen ik 17 jaar was. Omdat ik niet voor de baby kon zorgen, pleegde ik abortus. Dit was een superpijnlijke ervaring, omdat de abortus niet volledig is gedaan. Ik ben hier heel erg ziek van geworden en dacht dat ik zou sterven. Ik belandde in een kliniek en ontmoette hier dokter Agri. Hij vertelde mij over het belang van anticonceptie, maar ik moet eerlijk zeggen dat ik hier niet goed naar luisterde. Mijn vrienden hadden mij namelijk verteld dat je aankomt van anticonceptie. Ik geloofde de mythes en ging niet meer naar de kliniek. Tot ik in 2017 begon te twijfelen en terugging om anticonceptie te vragen. Hiervoor moest ik eerst een zwangerschapstest doen.”

Persoonlijke ervaring

“Ik kwam erachter dat ik weer zwanger was. Ik word nog steeds emotioneel als ik eraan terugdenk. Opnieuw wilde ik abortus plegen, maar dokter Agri weigerde. Hij vond dat ik dit kind moest dragen, ondanks alle uitdagingen. Hij inspireerde mij om mijn kind te houden, ondanks dat het erg zwaar is om te overleven met een baby.”

Zelfvertrouwen

“Wat dokter Agri voor mij heeft gedaan, wil ik ook graag voor andere meisjes betekenen. Ik ben iedere week aanwezig bij sessies voor jonge meiden om anticonceptie te bespreken. Veel meisjes besluiten hierna aan de pil te gaan of krijgen speciale injecties. Het doet mij goed om te voorkomen dat andere meisjes zwanger raken op jonge leeftijd. Ik wil zo graag dat deze meisjes gezond en levend blijven. Dat ik hier mijn stem voor kan gebruiken, maakt me super trots.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.