LHBTIPQA+

Praten met je kind over LHBTIPQA+

Elke ouder wil dat zijn of haar kind bovenal gelukkig is. Kunnen zijn wie je wil zijn is daar een belangrijk onderdeel van. Vaak vinden ouders dat ze ook nog het een en ander kunnen leren over LHBTIPQA+. Het is een mond vol deze term. Daarom goed zelf te begrijpen waar alle letters voor staan, zodat je hier ook met je kind over kunt praten met de feiten op een rijtje. Door over alle termen te praten, helpt het voor je kind om dit gewoon te vinden en er op een respectvolle in inclusieve manier naar te kijken.

De feiten liegen niet!

Het aantal jongeren in Nederland dat het afkeurt als twee jongens of twee meisjes zoenen op straat, is sinds 2012 gehalveerd

Van de homo- en bi-jongens in Nederland is het afgelopen jaar 21% uitgescholden, 16% werd bedreigd en 12% geschopt of geslagen

Lesbische en bi-meisjes hebben minder vaak te maken met deze vormen van geweld

Bron: expertisecentrum Rutgers

Wat betekent eigenlijk de afkorting LHBTIPQA+?  

L = lesbisch

Vrouw die zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht .

H = homo

Man die zich aangetrokken voelt tot mensen van hetzelfde geslacht.

B = biseksueel

Biseksuele mensen voelen zich aangetrokken tot zowel mannen als vrouwen. Biseksueel zijn betekent niet dat iemand 50% hetero- en 50% homoseksueel is. Biseksualiteit ligt ergens tussen volkomen heteroseksueel en volkomen homoseksueel in.

T = transgender

Transgenders zijn mensen die zich niet prettig voelen met het geslacht waarmee ze zijn geboren. Bijvoorbeeld iemand die is geboren als jongen, maar zich een meisje voelt of iets tussen beide seksen in. Transseksuelen zijn mensen die via een
hormoonbehandeling en operatie geheel of gedeeltelijk van geslacht zijn veranderd.

I = intersekse

Mensen met een intersekse conditie zijn geboren met mannelijke en vrouwelijke geslachtskenmerken. Bijvoorbeeld: een niet volgroeide penis en een vagina-ingang of baarmoeder. Of een vulva en een grote clitoris die op een penis lijkt. Er bestaan ook interseks personen met volgroeide geslachtskenmerken van één sekse, maar met een mix van vrouwelijke en mannelijke hormonen, chromosomen of genen.
Vroeger werden deze mensen wel eens hermafrodiet genoemd, maar dit is niet correct en bovendien erg kwetsend.

P = panseksueel

Panseksualiteit is de emotionele, romantische of seksuele aantrekkingskracht naar personen van alle biologische geslachten en genderidentiteiten.

Q = queer

De term Queer wordt vaak gebruikt om af te zetten tegen de ‘standaard heteronorm’ en trekt tegelijkertijd elk mogelijk hokje op het gebied van sekse, gender en seksuele oriëntatie in twijfel. Voor sommigen verwijst de Q daarom ook naar “Questioning”.

A = aseksueel/aromantisch

Mensen die zichzelf aseksueel noemen, verschillen onderling in de mate waarin zij seksuele prikkels ervaren. Iemand die aseksueel is, kan bijvoorbeeld wel seksuele opwinding ervaren door masturbatie maar niet door geslachtsgemeenschap. Of iemand ervaart verliefdheid en zoent graag met een ander, maar heeft verder geen behoefte aan andere seksuele activiteiten. Iemand die zichzelf aromantisch noemt, ervaart zelden of geen verliefdheid of andere romantische gevoelens voor een ander.

+ = plus

De plus geeft aan dat de term inclusief is voor mensen die zichzelf anders noemen dan waar deze letters voor staan.

Bron: expertisecentrum Rutgers

Praten met je kind over geslacht en seksuele voorkeuren 

Verschil in sekse en gender

En dan is er ook nog het verschil tussen gender en sekse. Hoe zit dat? 
Sekse gaat over het biologische geslacht. Gender gaat over het psychologische geslacht, dus hoe iemand zich voelt: man, vrouw, non-binair, transgender of queer. 
 
Genderidentiteit is de mate waarin iemand zich man, vrouw of iets anders voelt. Voor de meeste mensen komen deze gevoelens overeen met het biologische geslacht. Dus de meeste mensen die met een vagina zijn geboren, voelen zich vrouw. En de meeste mensen die met een penis zijn geboren, voelen zich man.   
 

Seksuele oriëntatie

Mensen noemen zich heteroseksueel, homoseksueel, biseksueel, panseksueel of aseksueel. Dit geeft aan tot wie iemand zich seksueel voelt aangetrokken. Dit wordt de seksuele oriëntatie genoemd.  

Opvattingen en stereotiepe beelden

Er bestaan veel verschillende opvattingen en stereotiepe beelden over diverse seksuele voorkeuren. Misschien leven die ook wel bij jezelf. Bijvoorbeeld dat homoseksuele relaties vaak ‘alleen’ om seks zouden gaan. Of dat homoseksualiteit vooral over (anale) seks gaat tussen twee mannen.  Het is belangrijk uit te leggen aan je kind dat homo- en heterorelaties veel meer overeenkomen dan verschillen. In beide relaties gaat het om mensen die verliefd zijn, met alle gevoelens en gewoontes die je daarbij kunt bedenken. Net als heterostellen hebben homostellen seks, zoals ook alle andere stellen met een seksuele relatie. Iedereen doet het op een eigen manier, het is belangrijk daar respect voor te hebben.

Voorbeelden en rolmodellen

Geef voorbeelden van bekende homo-, lesbische, biseksuele, non-binaire en transgender personen uit de media. Laat hierbij niet alleen stereotiepe rolmodellen zien, maar een gevarieerd beeld van LHBT-personen. Of komen ze voorbij op tv of social media, gebruik ze dan als gespreksopener om over het onderwerp te praten met je kind.

Seksualiteit en geloof

Het is goed met je kind te praten over verschillende opvattingen over seksualiteit, bijvoorbeeld door geloofsovertuiging. Er is niet één visie van moslims, christenen, joodse gelovigen en hindoes op seksuele diversiteit.

Per stroming, gemeenschap en per persoon verschillen de meningen. Korte teksten uit de Bijbel, de Koran en de Torah stellen dat mannen geen seks met elkaar mogen hebben en niet mogen masturberen. Dit zijn er twee uit een serie van religieuze verboden, met woorden die niet een-op-een vertaald kunnen worden naar het heden. Veel van deze verboden worden niet meer nageleefd, omdat ze van toepassing waren op de tijd waarin joden, christenen en moslims woestijnvolkeren waren. In sommige religieuze groepen wordt het verbod op seks tussen mannen de laatste tijd juist benadrukt – en uitgebreid naar vrouwen – uit angst dat voor hen vertrouwde traditionele waarden ten onder gaan.

In steeds meer religieuze gemeenschappen en kerken ontstaan groepen van homoseksuele en lesbische gelovigen die vinden dat zij ook recht hebben om daarvan volwaardig lid te zijn. Zij overtuigen geloofsgenoten door het belang van liefde in hun religie te benadrukken. In veel kerken is het nu mogelijk om als homo te trouwen of dominee of voorganger te zijn. Er zijn ook homoseksuele imams, pandits en dominees.

Ook jij als ouder of verzorger kan een van bovenstaande visies delen die je mee wil geven aan je kind. Vertel je over de verschillende visies, dan kan je je kind ook meegeven dat dit bestaat en dat verschillende ideeën naast elkaar kunnen en mogen bestaan.

Download hier de informatie over LHBTIPQA+

Handig om uit te printen!

Jouw donatie maakt het verschil

Met een donatie steun je het Dance4Life programma en draag je bij aan de veiligheid en seksuele gezondheid van jongeren wereldwijd.

DONEER

Bekijk deze aflevering van Schaamteloos met ambassadeur Barry paf

Up-to-date blijven over ons werk?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven van al onze ontwikkelingen.

Meld je aan

Mis jij informatie of wil je jouw reactie over deze pagina met ons delen?
Dat kan! Ook wij leren graag. Mail naar
support@dance4life.com onder vermelding van “LHBTIPQA+ website”.