Jouw kind helpen

Met je kind praten over seks, hoe makkelijk is dat nu echt?

Voor de een is het geen enkel probleem, de ander trekt liever alle tanden bij de tandarts. Maar voor bijna elke ouder geldt: Ervaringen, dilemma’s of tips van juist andere ouders en kan hulp van experts en ervaringen van andere ouders goed gebruiken.

Jongeren beoordelen de
informatie die ze op school hebben gekregen over seksualiteit matig (met een
5,8)

Jongeren zijn minder met hun ouders en vrienden gaan praten over onder andere seks

Jongeren gebruiken vooral internet als informatiebron

Onderzoek 'Seks onder je 25e' expertisecentrum Rutgers

Handige interventies met jouw kind

Gedeelde smart is halve smart

Hoe bespreek ik dit onderwerp met mijn kind zonder dat hij dichtklapt? Is het wel aan mij als ouder dit aan mijn kind te vragen? Of is het normaal dat ik het lastig vind intieme onderwerpen aan te snijden? Allemaal vragen die ouders van pubers hebben. Des te fijner is het om ervaringen van andere ouders te lezen of te horen.

Elke puber is anders

De een is een open boek en deelt alles met je, het andere kind ontloopt het liefst alle gesprekken over seks of relaties met jou als ouder. Maar ook de vriendengroep, normen en waarden van de school, geloofsovertuiging of culturele achtergrond hebben invloed op jouw kind.

Mijn kind lijkt onbereikbaar

Wat ouders zich vaak niet realiseren is dat, ondanks je kind in de puberteit soms onbereikbaar lijkt, je als ouder enorm veel invloed hebt. Wat je bespreekbaar maakt, maar ook vooral hoe je dat doet blijft ze vaak nog lang bij. Jij kent je kind waarschijnlijk het beste en kan op basis van jouw eigen normen en waarden en het karakter van jouw kind een goede aanvliegroute kiezen.

Wat zijn mijn eigen normen en waarden?

Wat vind je als ouder zelf belangrijk als het gaat om seksuele voorlichting? Of het bespreken van onderwerpen ten aanzien van seksualiteit met je kind? Leer jouw voorlichtingsstijl kennen!

“Mijn ouders weten dat ik de pil slik. Mijn zusje is twee jaar jonger en ging al eerder aan de pil. Voor mij was het daardoor niet zo moeilijk om het met mijn moeder te bespreken, maar er zijn ook dingen die ik liever niet deel. Zo moest ik laatst een zwangerschapstest halen, dat vond ik best eng. Ik werd ook rood in de winkel. Ik vind het te ongemakkelijk om dit tegen ze te zeggen. Ook al weet ik dat het wel kan, omdat mijn ouders heel erg open zijn.”

– Anna, 21 jaar

Test jouw kennis over seksuele voorlichting!

Als je in gesprek gaat met je kind, wil je wel beslagen ten ijs komen. Wat weet jij over seksuele voorlichting. Wat zijn de feiten en wat zijn eigenlijk oeroude fabels?

Handige tips

Hulp nodig in verschillende situaties? Hier download je tips en trips voor de volgende situaties:

Steun het werk van Dance4Life!

Met een donatie steun je Dance4Life en draag je bij aan het seksuele voorlichtingsprogramma en de bewustwordingcampagnes waar jongeren leren respect te hebben voor wensen en grenzen van een ander en bewust worden van hun eigen wensen en grenzen ten aanzien van seksualiteit.

DONEER

Up-to-date blijven over ons werk?

Meld je dan nu aan voor onze nieuwsbrief om up-to-date te blijven van al onze ontwikkelingen.

Meld je aan

Mis jij informatie of wil je jouw reactie over deze pagina met ons delen? Dat kan! Ook wij leren graag. Mail naar support@dance4life.com onder vermelding van “Jouw kind helpen website”.