Jaarverslag 2019

We will dance until our work is done

Onveilige seks is het snelstgroeiende gezondheidsrisico voor jongeren. Toegang tot goede zorg is een mensenrecht. Laten we dat niet vergeten!

Dance4Life vindt dat seksuele gezondheid een fundamenteel recht is voor alle jongeren wereldwijd, en bovendien dat seks vooral leuk én lekker moet zijn. In 2019 hebben we met veel andere partijen samengewerkt om de grootste bedreigingen voor de seksuele gezondheid aan te pakken. We kwamen daarbij kansen, maar ook uitdagingen tegen in onze gezamenlijke ‘movement for safe sex’.

De weerstand tegen seksuele en reproductieve gezondheid en rechten kwam in 2019 in een stroomversnelling. Met een groeiende oppositie wereldwijd maar ook in Nederland, die goed gefinancierd en goed georganiseerd was. Deze ontwikkeling is een enorme bedreiging voor de vooruitgang die onze sector heeft gemaakt. Maar ook een grote stap terug in de mogelijkheid voor jongeren om hun eigen keuzes maken als het hun lichaam, seksualiteit en relaties aangaat. Zelfs in Nederland is het shockerend dat we zo’n vocale en invloedrijke anti-abortusbeweging hebben in een land dat bekend staat om haar keuzevrijheid.

We moeten samen sterk zijn en voor de rechten van jongeren opkomen!

Gelukkig is er een groeiende beweging die precies dát doet: in 2019 zagen we voortdurende en toenemende (media)aandacht om seksuele intimidatie tegen te gaan en ging de # MeToo-beweging door. We horen van scholen en jongeren dat ze zinvolle seksuele voorlichting willen, gericht op hun wensen en grenzen en we zien meer interesse in onderwerpen over seksueel genot en positieve relaties in plaats van alleen de risico’s aan te pakken.

Dance4Life maak trots deel uit van deze positieve beweging. We beschouwen seksuele ontwikkeling als eenintegraal onderdeel van de reis van een jongere naar volwassene. Deze holistische kijk op seksualiteit en seksuele voorlichting vormt de basis van het Dance4Life Empowerment Model waar onze lesprogramma’s op gestoeld zijn. We geven jongeren ’21st century skills’ mee zodat zij geïnformeerde beslissingen kunnen maken over hun seksuele leven en relaties waar ZIJ zich fijn bij voelen. Dit draagt ​​direct bij aan de door de VN geformuleerde Duurzame Ontwikkelingsdoelen op het gebied van gezondheid, onderwijs en gendergelijkheid.

Samen kunnen we een wereld creëren waarin alle jongeren hun eigen toekomst kunnen vormgeven. Een wereld waarin jongeren gezonde seksuele keuzes kunnen maken en gezonde relaties kunnen ontwikkelen.

Dat is waar Dance4Life voor staat.

Jael van der Heijden
Executive Director Dance4Life

-
+

Het probleem

Onveilige seks is een van de snelst groeiende en grootste risico’s voor de gezondheid van jongeren wereldwijd.

Een op de vier mensen op onze aarde is tussen de 10 en 24 jaar oud. Dit is ’s werelds grootste jeugdbevolking ooit: 1,8 miljard! En bijna 90% van hen woont in ontwikkelingslanden. We moeten investeren en geloven in jongeren, want zij kunnen de sociale en economische vooruitgang realiseren die we zo hard nodig hebben.

Te veel jongeren kunnen echter niet hun volledige potentieel bereiken. Extreme armoede, ongelijkheid en gebrek aan informatie houdt hen tegen. Door deze factoren hebben jonge mensen minder snel gezonde en veilige seks, stabiele relaties of  kunnen geen weloverwogen beslissingen maken over het al dan niet krijgen van kinderen.

Dance4Life neemt de verantwoordelijkheid op zich om een ​​wereldwijde ‘movement for safe sex’ te creëren om jongeren in staat te stellen persoonlijk leiderschap over hun seksleven en relaties te nemen.

1 op de 5 meisjes

is slachtoffer van seksuele intimidatie of verkrachting

Zwangerschap

is de #1 doodsoorzaak van meisjes van 15 tot 19 jaar oud

Elke 15 seconden

wordt er iemand geïnfecteerd met HIV

Ons bereik in 2019

In 2019 waren Dance4Life’s lokale partners in 11 landen actief.

Het Journey4Life-lesprogramma is nieuw voor onze partners, die geleidelijk overschakelen vanuit onze oude aanpak. We zijn er trots op dat we samen in 2019 met de Journey4Life twee keer zoveel jongeren hebben bereikt als in 2018. Ons totale bereik was echter lager dan in 2018, omdat het tijd kost om de nieuwe aanpak door te voeren, inclusief het aanpassen van de Journey4Life aan de lokale context, lokale jongeren tot trainers opleiden en ervaring opdoen met implementatie. Het programma in Pakistan werd ook ernstig verstoord: we moesten eind 2018 een nieuwe partner rekruteren vanwege de gedwongen sluiting van het kantoor van onze partner, dit vanwege het lokale overheidsbeleid.

Thanks for your support

Dance4Life wil haar partners, Friends4Life en andere stakeholders bedanken voor het mogelijk maken van ons werk in 2019.

Dance4Life’s premium partners:

Support Dance4Life in 2020

Je kunt Dance4Life op veel verschillende manieren ondersteunen.

Door te investeren in Dance4Life kun je het leven van jonge mensen over de hele wereld veranderen. Elke vorm van ondersteuning leidt tot meer jongeren die een eerlijke kans krijgen op een mooie toekomst. Dit is je kans om deel uit te maken van ’the movement for safe sex’. Of het nu gaat om een ​​zakelijke of institutionele samenwerking, een alliantie of individuele supporters die de seksuele en reproductieve gezondheid en rechten van jongeren willen verbeteren.

Join the movement