“Ik vind seks helemaal geen awkward onderwerp. Ik zeg gewoon tegen mijn vriend wat ik wel en niet wil doen” – #IKBEPAALZELF

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. De Nederlandse Mickey (21) weet heel goed wat ze wil en is niet bang om dat te zeggen.

Seksuele opvoeding

“Ik praat heel makkelijk met mijn ouders over seks. Hun boodschap is altijd dat seks normaal is, iedereen doet het. Wel benadrukken ze dat het belangrijk is dat je nadenkt over met wie je het doet en dat je het nooit tegen je zin in moet doen. Niet dat ze stimuleren om het te doen, maar ze doen er wel heel normaal over. Ook met mijn zus en vriendinnen praat ik erover.”

“Toen ik jonger was plaatste ik weleens een ‘sexy’ foto’s op Instagram. Gewoon in bikini of met een duckface. Mijn moeder vond dat niet leuk en zei altijd tegen mij dat ik dan iets uitstraal, wat ik zelf niet wil. Tegenwoordig doe ik dat niet meer, omdat ik niet zit te wachten op bepaalde aandacht die je krijgt door dat soort foto’s.”

Persoonlijke ervaring

“Ik heb sinds twee maanden een officiële relatie. Ik kan gewoon met mijn vriend bespreken wat ik wel en niet wil doen en hij respecteert altijd mijn grenzen. Als ik bijvoorbeeld geen zin heb in seks, dan doen we het niet. Hij luistert goed naar me haha. Dat is helemaal geen awkward onderwerp. We bespreken het wel als we bij elkaar zijn, niet over WhatsApp. Ook maken we veel grapjes, ook over seks. Die hebben natuurlijk een kern van waarheid.”

Zelfvertrouwen

“Ik heb gelukkig nooit meegemaakt dat iemand over mijn grens ging. Als een jongen mij zou aanraken terwijl ik dat niet wil, zou ik hem dat heel duidelijk laten weten. Ik doe niks wat ik niet wil.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.