Het kan wél: succes bij tegengaan kindhuwelijken

Vandaag is het Wereldmeisjesdag, en vragen we aandacht voor discriminatie door genderongelijkheid, seksueel geweld tegen vrouwen en gedwongen kindhuwelijken. Dance4Life gelooft dat alle meisjes wereldwijd recht hebben op hun eigen keuzes rondom seks en relaties en deelt graag een positief voorbeeld van verandering: Save the Date.

Eind vorig jaar hebben we ons programma ‘Save the Date’ in Nepal afgerond. Dit project, dat mede mogelijk was gemaakt door de deelnemers van de Nationale Postcode Loterij, was in 2015 gestart en liep drie jaar. Doel van Save the Date was om het bewustzijn rondom kindhuwelijken te vergroten en uiteindelijk het aantal gevallen van kindhuwelijken te verminderen. Voormalig Dance4Life-ambassadeur Doutzen Kroes trapte de campagne af die ook in Nederland rondom Save The Date liep. Ook bezocht ze in 2016 Nepal, een reis die veel indruk op haar maakte.

Samenwerking voor unieke aanpak
Dance4Life werkte hierbij samen met Free Press Unlimited en de lokale partners Child Helpline International en Restless Development Nepal. Directeur Jael van der Heijden: “We wilden echt een integrale aanpak bedenken om kindhuwelijken tegen te gaan en de positie van meisjes in Nepal te verbeteren”. Met behulp van een radiosoap, een telefonische hulplijn en lokale voorlichtingsactiviteiten, zoals life skills- en leiderschapstrainingen voor het versterken van het zelfvertrouwen en de onafhankelijkheid van jongeren, werden in de afgelopen maar liefst 87.000 mensen (jongeren, ouders, leerkrachten, community-werkers) in Nepal bereikt met een positieve boodschap: je hebt een keuze!

Tradities en culturele normen
Trainer4Life Rekha Trikhatri (27 jaar), een van de jongeren die meewerkte aan het project: “Ik denk dat de titel ‘Save the Date’ heel pakkend was omdat het echt weergeeft waar het over gaat: zet de datum voor de bruiloft alvast in je agenda… In Nepal komen kindhuwelijken vanwege tradities en culturele normen helaas heel veel voor. Save the Date is een mooi voorbeeld van organisatis die succesvol hebben samengewerkt om het probleem van kindhuwelijken aan te pakken. We hebben grote veranderingen gezien bij jongeren in de gemeenschappen. Ik denk dat het gebruik van muziek en de nadruk op empowerment is wat de Journey4Life heel sterk en innovatief maakt”.

Het gebruik van muziek en de nadruk op empowerment maakt de Journey4Life heel sterk en innovatief!

Trainer4Life Rekha Trikhatri

 

Impact op het leven van jongeren in Nepal
Save The Date behaalde een enorme impact: 20 procent meer jongeren die aangeven niet voor hun 20e levensjaar te trouwen; er was 35 procent meer kennis van scholieren over hun seksuele rechten en gezondheid én er werd een daling van 93% schooluitval gemeten die rechtstreeks te maken had met kindhuwelijken.

Nationale Postcode Loterij gelooft in verandering
Margriet Schreuders, Hoofd Goede Doelen van de Nationale Postcode Loterij zegt hierover: “De Postcode Loterij gelooft dat maatschappelijke organisaties de motor zijn voor verandering en dat zij op een innovatieve manier de wereld kunnen verbeteren. Dankzij onze leden hebben we Dance4Life gesteund in het project Save The Date, een integrale aanpak om kindhuwelijken tegen te gaan en de positie van meisjes in Nepal te verbeteren. Met geweldig resultaat: meer jongeren in Nepal willen later trouwen en weten meer over hun seksuele gezondheid. Bovendien is de schooluitval die verband hield met kindhuwelijken met 93% gedaald. Een fantastisch resultaat!”

Dankzij onze leden hebben we Dance4Life gesteund in het project Save The Date, een integrale aanpak om kindhuwelijken tegen te gaan en de positie van meisjes in Nepal te verbeteren.