Het Dance4Life scholenprogramma maakt enorme indruk op mijn leerlingen

“Naast dat we leerlingen rekenen en taal bijbrengen, is het belangrijk dat we het met ze hebben over de liefde en seks. Dat gaat verder dan de seksuele voorlichting zoals wij die nog kennen, waarbij de biologieleraar met een bezemsteel en een condoom stond te stuntelen.” – docent Jalmar van Bodegom van het Kesper College in Gouda.

Jalmar verwachtte bij de eerste Dance4Life gastles dat het in zijn klas meteen lachen, gieren, brullen zou worden als het over pijpen en beffen gaat, maar het tegendeel bleek waar. De leerlingen zijn recht voor hun raap, maar hoe jong of oud ze ook zijn, je kan serieus met ze praten over seksualiteit. Met name dat vindt Jalmar zo mooi aan het werk dat Dance4Life doet.

Hij kan zich één moment nog zo voor de geest halen: “De trainster vertelde dat iemand in de kroeg haar een keer op de billen tikte. Ze voelde zich hier niet prettig bij maar wist niet zo gauw hoe ze moest reageren. De trainster ging het gesprek aan met de leerlingen over hoe je je grens kunt aangeven. Dat de trainster zo open was over dit voorval en het dubbele aan dit soort situaties perfect wist toe te lichten, maakte enorme indruk op de leerlingen.”