Ghana

1 op de 5 vijf meisjes in Ghana trouwt voor haar 18de. Dit leidt tot tienerzwangerschappen, die levensgevaarlijk kunnen zijn door onveilige abortussen of complicaties tijdens de zwangerschap of bevalling. Kortom: ze zijn er nog helemaal niet klaar voor om een kind te dragen. Dit is dan ook doodsoorzaak nummer 1 voor meisjes.

Oorzaak

De meisjes die het wél overleven maken vaak hun school niet af en hebben hierdoor geen toekomstperspectief. Een belangrijke oorzaak van dit probleem is de grote genderongelijkheid in Ghana: Meisjes worden beschouwd als ondergeschikt aan jongens. Dit zorgt er ook voor dat veel vrouwen (seksueel) geweld ervaren. Dance4Life wil dit veranderen en leert zowel meisjes als jongens respect te hebben voor zichzelf en anderen.

1 op de 3 meisjes trouwt voor haar 15e in de regio waar Dance4Life werkt

38% van de meisjes heeft seksueel geweld meegemaakt

Slechts 18,6% van de getrouwde meisjes gebruikt anticonceptie

Dance4Life in Ghana

Het Dance4Life-programma ‘Journey4Life’ wordt wereldwijd gegeven. In ieder land werken we – als een social franchise – samen met lokale non-profitorganisaties en zorgen we ervoor dat het programma goed aansluit bij de lokale problematiek. Zo wordt er in Ghana gefocust op kindhuwelijken en tienerzwangerschappen. In het Talensi en Tamale Metropolitan district in Ghana wordt het Dance4Life-programma aan 10 tot 14-jarige jongens en meisjes gegeven. Dit programma wordt gegeven door jonge trainers, die onder andere het gesprek openen over seks en relaties.

Get up, Speak out!

Naast seksuele voorlichting zorgt Dance4Life er als partner van ‘Get up, Speak out!’ programma voor, samen met onder andere het Nederlandse Ministerie van Buitenlandse Zaken, dat jongeren na het volgen van het programma terecht kunnen bij jeugdvriendelijke gezondheidsdiensten in Ghana. Dit is heel belangrijk voor hun seksuele gezondheid, omdat er een taboe op ligt om als ongetrouwde jongere seks te hebben en je daardoor op veel plekken niet terecht kan.

Impact

Sinds 2013 volgden meer dan 10.000 jongeren in Ghana het Dance4Life-programma. Voor velen een ervaring die hun leven heeft veranderd. Onderzoek toont aan dat het Dance4Life programma ‘Journey4Life’ een positieve invloed heeft op de seksualiteit van jongeren.

Na het volgen van het programma zijn in Ghana 11% meer jongeren bereid condooms te gebruiken

en zijn 24% meer jonge mensen kritisch op sociale normen gerelateerd aan seksualiteit.

Na het Dance4Life programma

“Voel ik me emotioneel omdat ik me besef dat ik zelf invloed heb op mijn leven. Ik wil mijn school afmaken en niet zoals mijn moeder jong zwanger raken.” (Beatrice, 13)

“Ben ik zelfverzekerd genoeg om naar het nabijgelegen ziekenhuis te gaan als ik symptomen of klachten ervaar.” (Ama, 14)

“Voel ik me zelfverzekerd genoeg om over seks te praten met mijn klasgenoten, zonder me zorgen te maken over wat mijn ouders er van zouden denken” (John, 14)

Join the movement for safe sex!

Wij kunnen onze werk niet doen zonder de steun van onze geweldige donateurs, het Friends4Life netwerk en zakelijke partners. Samen zorgen we ervoor dat jongeren zelf de juiste keuzes kunnen maken voor een gezonde seksuele toekomst. Join the movement for safe sex!