Friends4Life bezoeken Rusland samen met ambassadeur Barry Paf

Dance4Life ambassadeur Barry Paf reisde samen met onze Friends4Life en marketingdirecteur Anika de Groot af naar Rusland om te leren over de problematiek van onveilige seks (Hiv/aids) onder Russische jongeren en de lokale aanpak van Dance4Life. 

De Russische “doofpot-cultuur” maakt het werk er extra uitdagend. Barry ervaarde met eigen ogen en oren hoe Dance4Life zich inzet om onveilige seks en seksuele relaties bespreekbaar te maken. En droeg daar zelf ook aan bij!

Voorzichtigheid op de Russische radio

Barry bezocht in Rusland voor Dance4Life diverse plaatsen, waaronder een radiostation waar hij met een Russiche DJ in gesprek ging over seks, Hiv/aids en het werk van Dance4Life.
Barry: “Op de radio wordt niet bepaald openlijk gesproken over veilige seks en Hiv, zeker niet onder jongeren. Dit komt door de beperkte persvrijheid en de anti-homo-propagandawet in Rusland. Ik moest echt op mijn woorden letten. Pijnlijk en jammer, want via radio kun je gemakkelijk een groot publiek bereiken. Er raken in Rusland iedere dag meer dan 250 mensen besmet met Hiv, maar daar rust een groot stigma op. Het lesprogramma van Dance4Life doorbreekt die taboes en maakt seks onder jongeren bespreekbaar. Heel belangrijk.”

Barry sprak ook over zijn ervaring tijdens zijn eigen Barry Paf Show op radio 100%NL. Luister het fragment hier terug!

Naast het radioprogramma bracht Barry met een team van Dance4Life ook een bezoek aan een hulpverleningcentrum, de Nederlandse ambassade in Rusland en een school waar hij al dansend meedeed met een deel van het lesprogramma.

Elke dag meer dan 250 nieuwe Hiv infecties

Nergens ter wereld, behalve in Zuid-Afrika, neemt het aantal Hiv-besmettingen zo sterk toe als in Rusland. Elke dag komen er meer dan 250 nieuwe infecties bij. Nog altijd denken veel mensen in Rusland dat dit Hiv en aids alleen heerst onder sekswerkers, homoseksuelen en drugsgebruikers. Hoewel dit inderdaad groepen zijn met een hoger besmettingsrisico, vindt zeker de helft van het aantal infecties plaats onder de algemene bevolking, waaronder veel jongeren. Juist daarom is het zo belangrijk om al op vroege leeftijd open, bewust en veilig bezig te zijn met seksualiteit.

In Rusland werkt Dance4Life al ruim 13 jaar met lokale partner Focus Media. De Russische trainers van Dance4Life empoweren jongeren via dans, muziek en oefeningen om hun zelfvertrouwen te vergroten, eigen keuzes te maken in hun seksuele relaties met als uiteindelijk doel om o.a. Hivbesmetting en aids te voorkomen.

Jongerenonderzoek over de relatie tussen seks en zelfvertrouwen

Terug in Nederland wil Barry aandacht blijven besteden aan het belang van seksuele voorlichting onder jongeren. Dance4Life voert momenteel een onderzoek uit onder Russische, Nederlandse, Keniaanse en Indonesische jongeren. Zij worden bevraagd over zelfvertrouwen en de manier waarop ze keuzes maken rondom relaties, seks en gezondheid. Hierop is het lesprogramma van Dance4Life gebaseerd. Een aantal van de Russische jongeren heeft Barry zelf ontmoet, wat het verhaal heel dichtbij brengt. De onderzoeksresultaten worden begin 2019 bekend gemaakt, waarna Dance4Life het lesprogramma weer verder kan aanscherpen om nog meer impact te maken.