Fajar (21): “Ondanks de zwangerschap ga ik zorgen voor een goede toekomst – #IKBEPAALZELF”

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. Fajar (21) uit Indonesië krijgt van zijn omgeving te horen dat hij geen toekomst meer heeft, doordat hij zijn vriendin zwanger heeft gemaakt. Daar is hij het niet mee eens.

Seksuele opvoeding

“Ik heb nooit over seks gepraat op school of met mijn ouders. Met mijn vrienden grap ik wel over seks, bijvoorbeeld over porno, maar over seks met mijn vriendin vertel ik ze niks. In onze cultuur is seks een groot taboe. Ik heb nooit gehoord over mijn seksuele rechten of waar ik informatie kan vinden over seks.”

“Praten over seks met mijn vriendin vind ik ook wel ongemakkelijk, daarom hebben we speciale namen bedacht voor strelen en orale seks. Dat maakt het makkelijker om te benoemen en niemand kan dan horen dat we over iets seksueels praten.”

Persoonlijke ervaring

“Mijn vriendin en ik hebben seks gehad voor het huwelijk en een half jaar geleden raakte ze zwanger. Dit was niet de bedoeling, maar het was eigenlijk onvermijdelijk. Wij wisten niet hoe we als ongetrouwd stel moesten omgaan met seks en de risico’s ervan. Dat dit het gevolg is, vind ik heel erg heftig want ik ben nu mijn jonge jaren kwijt. Ook zijn we ondertussen getrouwd.”

Zelfvertrouwen

“Door mijn vriendin zwanger te maken, heb ik mijn familie en die van mijn vriendin teleurgesteld, maar een ding weet ik zeker: dit gebeurt mij niet nog keer. Ik ga bewijzen aan onze families dat onze relatie goed is en ik ga er alles aan doen om mijn vrouw en kind gezond te houden. Ook wil ik mijn studie afmaken, zodat ik succesvol kan worden. Iedereen veroordeelt mij en zegt dat ik geen toekomst meer heb, daar ben ik het niet mee eens. Ik ga opstaan voor mezelf en laten zien dat ik het wel kan.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.