Empowerment ontrafeld!

Samen met fantastische jongeren en experts van over de hele wereld organiseerde Dance4Life het event ‘Unpacking Empowerment’ op 28 maart.

In een echte school volgden we lessen waarin jongeren onder leiding van ambassadeur Marije Zuurveld praatten over seksuele voorlichting en werd ons empowerment-onderzoek gepresenteerd. We keken naar de video van de Journey4Life in Rusland, luisterden naar persoonlijke verhalen en in de laatste les ging de paneldiscussie over hoe we meer jongeren kunnen ondersteunen bij het maken van positieve seksuele keuzes. In de ‘pauze’ kon iedereen empowerment zelf ervaren door mee te doen met oefeningen uit de Journey4Life. Facilitator Ama van Dantzig nam ons met veel humor mee op deze dag; creatief ontwerper Anne Zeegers visualiseerde de dag op haar eigen manier (check hieronder!).

Urgentie voor onderzoek

De urgentie om het probleem van jongeren aan te pakken en empowerment is enorm: onveilige seks is een van de grootste en snelst groeiende gezondheidsrisico’s voor miljoenen jonge mensen wereldwijd. Dance4Life onderzocht daarom het concept van empowerment en hoe dit gelinkt is aan seksuele keuzes onder bijna 2500 jongeren uit Nederland, Indonesië, Rusland en Kenia.

Dit zijn de belangrijkste bevindingen die werden gepresenteerd door onderzoeksinstituut Avance Impact:

  • De term empowerment is niet algemeen bekend bij jongeren. Het woord kan niet makkelijk vertaald worden in Bahasa, Russisch, Swahili of Nederlands. Dit betekent dat we moeten luisteren naar de manier waarop jongeren zelf beschrijven wat empowerment voor hen betekent.
  • Zelfverzekerde jongeren kunnen gezondere keuzes maken dan minder zelfverzekerde jongeren. Het onderzoek toont aan de eerstgenoemde groep beter in staat is om strategieën te gebruiken voor gezondere seksuele keuzes. Natuurlijk hebben we meer onderzoek nodig om het daadwerkelijke seksuele gedrag van jonge mensen te onderzoeken.
  • Contextualisering van programma’s die zich richten op seksuele en reproductieve gezondheid en rechten (SRGR) is essentieel: jongeren worden verschillend beïnvloed door normen en waarden binnen hun religie en cultuur. Dit heeft invloed op de manier waarop jongeren ervaren hoe ‘empowered’ zij zijn en welke aspecten hen daarbij helpen of juist niet.

Lees hier meer over jongeren en empowerment in het #IDECIDE4MYELF onderzoeksrapport.

Journey4Life positieve impact op jongeren

Marina Todesco (Research Specialist, Dance4Life) presenteerde de nieuwe studie over de impact van de Journey4Life op jongeren in Rusland, Ghana, Nepal en Tanzania. De belangrijkste bevindingen zijn:

  • In alle landen verhoogt de Journey4Life de intenties of het gedrag van jongeren om getest te worden op hiv en soa’s,
  • In Nepal zijn positieve veranderingen merkbaar bij jongeren als het gaat om intenties om gezond seksueel gedrag uit te voeren, zoals het gebruik van voorbehoedmiddelen, het weigeren van ongewenste seks, het doen van soa- en hiv-tests, het actief weren van pesten en discriminatie,
  • Gendergelijke attitudes bij jongeren zijn in alle vier de landen toegenomen. In Tanzania (49%), Nepal (31%) en Ghana (24%) kunnen meer jongeren kritisch reflecteren over sociale normen met betrekking tot SRGR,
  • Het vertrouwen van jongeren in Ghana, Nepal en Tanzania is toegenomen rondom positieve seksualiteit: het bespreken van het gebruik van anticonceptie en de soa’s met je partner, overleggen met je partner of beiden seks willen en het gebruik van condooms.

Visies op de samenwerken rondom empowerment

In de laatste les deelden onze panelleden Mette Gonggrijp (Ambassadeur Gender Equality and Women’s Rights, ministerie van Buitenlandse Zaken), Elena Kiryushina (Youth Advisor, UNAIDS), Judith Westeneng (Senior Researcher, Rutgers) en Francis Mutua (Regional Liaison Africa, Dance4Life) hun visies op samenwerking rondom empowerment. Directeur Dance4Life Jael van der Heijden vatte deze laatste les en de hele dag als volgt samen:

  • Elena benadrukte de urgente problemen die moeten worden aangepakt: er zijn 4 miljoen jongeren met HIV, 21 miljoen ongewenste zwangerschappen per jaar en 1 op de 5 vrouwen ervaart seksueel geweld. “Jongeren beschouwen als het probleem werkt niet. We moeten de seksuele ontwikkeling van jongeren op een positieve en holistische manier benaderen”. Mette vulde aan dat het gaat om het ontwikkelen van sociaal-emotionele vaardigheden van jongeren. Francis vatte samen: “Empowerment van jongeren is de brug tussen overleven en het hebben van een toekomst waarin je je volle potentieel kunt benutten”.
  • We moeten ons baseren op bewijsmateriaal over wat echt werkt, is de belangrijkste conclusie van de twee onderzoeken die vandaag werden gepresenteerd. Onderzoek zoals dit en van andere partners zoals Rutgers, helpt bij het opbouwen van dit bewijs. Judith geeft haar visie op empowerment: “Empowerment gaat over het versterken van de innerlijke stem van jongeren, maar tegelijkertijd zorgen voor een stimulerende omgeving voor hen. Dit is wanneer ze een keuze hebben, hun opties kennen en ze kunnen bereiken wat ze willen en nodig hebben”.
  • Mette: “We moeten goed luisteren en leren wat werkt voor jongeren in verschillende contexten. Vervolgens moeten we dat bewijs en die lessen integreren in programma’s en platforms voor jongeren”. Dit betekent dat we ‘onderzoekstaal’ moeten vertalen naar ervaringsgerichte programma’s die aansluiten bij de harten, ‘minds & bodies’ van jongeren. Dit is wat Dance4Life doet met de Journey4Life en wat deelnemers van Unpacking Empowerment vandaag konden ervaren.

Jael tot slot: “Empowerment is een veelomvattend concept en het is duidelijk dat verschillende partners verschillende rollen kunnen spelen. Alleen samen kunnen we een vliegwiel in beweging zetten!”