Het gebeurt helaas nog te vaak; je staat in de kroeg en iemand zit aan je billen. Of je stapmaatje die lastig gevallen wordt. Met een slok op vervagen soms grenzen voor wat gewenst en ongewenst is. Ongewenst seksueel gedrag is wereldwijd een groot probleem, vooral onder jongeren. Dance4Life wil dit gedrag stoppen en jij kan bijdragen door ook Droge Jan te worden!

Waarom doet Dance4Life de Droge Jan campagne?
Ongewenst seksueel gedrag is wereldwijd een groot probleem, vooral onder jongeren. Ervaringen met ongewenst seksueel gedrag zijn vervelend of zelfs traumatisch en kunnen impact hebben op bijvoorbeeld toekomstige relaties of je seksleven.

Een veilige plek voor jongeren
Door mee te doen aan Droge Jan help je namelijk Dance4Life jongeren een veilige plek te bieden waar zij leren over het aangeven en aanvoelen van grenzen en wensen. Dat draagt uiteindelijk bij aan het stoppen van ongewenst seksueel gedrag.Door een maand niet te drinken en te doneren kun jij het werk van Dance4Life steunen. Word ook Droge Jan en sluit je aan bij bekende Droge Jan van Halst, DJ (Droge) Jean en Dance4Life ambassadeurs Xander de Buisonjé en Anouk Maas.

Word Droge Jan en drink een maand niet, als je kan.

De cijfers

Een op de drie meisjes en een op de vijf jongens heeft in Nederland ervaring met ongewenst seksueel gedrag voor hun 18e verjaardag.

Wat doet Dance4Life aan dit probleem?

Dance4Life heeft het doel seksualiteit bespreekbaar te maken en het taboe te doorbreken en daarom doet speciale jongerencampagnes over dit onderwerp. Dit doet Dance4Life samen met jongeren en doet dit op de unieke manier door dans, muziek en bekende rolmodellen centraal te zetten in deze campagnes. Zo deed Dance4Life onder andere eind 2020 de You Make Me Move campagne samen met bekende influencers over ervaringen met seksueel grensoverschrijdend gedrag. Naar aanleiding van de campagne ontving Dance4Life honderden reacties van jongeren met traumatische ervaringen die mede dankzij de campagne hun verhaal durfden te delen en er met anderen over te praten.

“Ik was gewoon bij een feestje en ik wilde net naar de toilet gaan, opeens voel ik 2 handen bij m’n heupen dus ik schrik en draai me om. Daarna duwde die gast me tegen de muur aan en ging die met z’n handen onder m’n topje. Hij zei: je vindt dit wel leuk hè, anders had je niet zo’n topje aangedaan… Ik zei al de hele tijd dat hij moest stoppen, maar hij duwde me vervolgens harder tegen de muur… Ik riep daarna om hulp, maar iedereen was in de woonkamer aan t dansen… Gelukkig wilde een vriend van me toevallig ook naar de toilet en zag dit gebeuren terwijl ik het niet leuk vond, hij haalde hem van me af en daarna ben ik met m’n vriendinnen maar naar huis gegaan :(“

Lina, 17 jaar (*geanonimiseerd)

Partners Droge Jan