Dance4Life viert 20-jarig bestaan met nieuwe start.

We kijken terug op vele mooie en bijzondere jaren. Samen met jongeren, ambassadeurs, friends en partners hebben we positieve impact gemaakt op de seksuele gezondheid van miljoenen jongeren in meer dan 17 landen.  


‘Samen hiv de wereld uit dansen’, met dat idee is Dance4Life in 2004 gestart. Met een programma dat jongeren letterlijk in beweging bracht om de stilte en taboes rondom hiv en aids te doorbreken. Zo ontstond een dansevent waarbij duizenden jongeren over de hele wereld met elkaar werden verbonden en werd er geld opgehaald voor verschillende projecten.  
 

In de loop der jaren, o.a. omdat de aanpak van hiv minder dringend werd vanwege medische vooruitgang, verschoof de aandacht naar bredere kwesties van seksuele gezondheid en rechten en besloot Dance4Life de handen in een te slaan met Rutgers. Sinds 2023 zagen we dat seksueel grensoverschrijdend gedrag een groot probleem is onder jongeren in Nederland. Bijna 1 op de 2 meisjes en 1 op de 5 jongens heeft te maken gehad met een vorm van grensoverschrijdend gedrag. En dat moet veranderen. Daarom zetten wij ons hiervoor in. Met deze shift in focus is ook het besluit genomen om afscheid te nemen van de naam Dance4Life en verder te gaan met Ben je oké? Dit sluit beter aan bij onze missie en de boodschap die we aan jongeren willen meegeven. 

Internationaal
Dance4Life is sinds 2021 al volledig geïntegreerd in het internationale werk van Rutgers. De succesvolle Journey4Life is opgenomen bij de andere internationale programma’s van Rutgers. Het programma biedt (jongeren voor jongeren) nog steeds interactieve lessen om bewustwording te vergroten en positieve gedragsverandering te stimuleren op het gebied van seksuele gezondheid. 

Ben je oké?
In Nederland zijn we, met onze focus op het stoppen van grensoverschrijdend gedrag., nauw gaan samenwerken met de Ben je oké? campagne van Rutgers. Ben je oké? is een movement waarbij gemeenten, bedrijven, studentenverenigingen, scholen, festivals, kroegen, poppodia en andere uitgaansgelegenheden zijn aangesloten. Kortom daar waar jongeren zijn, zijn wij ook. En ook hier richten we ons op het tegengaan van  grensoverschrijdend gedrag onder andere door jongeren bewust te maken van hun wensen en grenzen en het vragen van consent in alle vormen van relaties. De unieke werkwijze van Dance4Life gaan we voorzetten onder Ben je oké?. Dit betekent nog steeds een focus op dans en muziek en dat we blijven samenwerken met influencers en artiesten om jongeren te bereiken op een manier die hen aanspreekt. Zo streven we naar het creëren van een cultuur waarin jongeren leren over het aangeven en herkennen van grenzen en wensen en weten hoe ze dat bij elkaar kunnen checken. 

SEGGSY
Naast Ben je oké heeft Rutgers nog veel meer programma’s waar de Dance4Life way of working wordt toegepast. In 2023 lanceerde we al gezamenlijk SEGGSY – dé website waar jongeren tussen de 16 en 18 jaar terecht kunnen met vragen over flirten, daten, identiteit, veilige seks, plezier en relaties. SEGGSY behandelt thema’s als: de eerste keer, consent, identiteit en verliefdheid. Over deze thema’s vinden jongeren handige tips, inspirerende video’s, podcasts, quizzen en andere interactieve content. Hiermee worden ze geïnspireerd en leren ze hun eigen mening te vormen, met elkaar in gesprek te gaan en weloverwogen keuzes te maken.  

De toekomst
Met de transitie van Dance4Life naar de programma’s van Rutgers, zoals Ben je oké? en SEGGSY, kijken we vol vertrouwen naar de toekomst. Onze kernwaarden blijven hetzelfde: jongeren informeren, inspireren en ondersteunen op het gebied van seksuele gezondheid en rechten op de manier die hen aanspreekt. We zijn trots op onze nalatenschap en kijken ernaar uit om deze voort te zetten binnen Rutgers. Samen bouwen we verder aan een wereld waarin jongeren zich bewust zijn van hun wensen en grenzen, en waar respect en consent centraal staan. 

Dance4Life bedankt iedereen die zich heeft ingezet en is in het bijzonder alle jongeren, ambassadeurs, friends en partners voor alle steun. Samen hebben we impact gemaakt op miljoenen jongeren. En we blijven doorgaan om seksuele intimidatie en seksueel grensoverschrijdend gedrag te stoppen.

Vragen over de transitie of Ben je oké? Mail naar support@dance4life.com