Amsterdam, Maandag 3 oktober – Seksuele vorming op scholen moet beter. Veel beter. Dat vinden jongeren, docenten, onderwijsorganisaties en expertisecentra. Tijdens de jaarlijkse Rutgers Dialoog, kregen Dennis Wiersma (minister voor Primair en Voortgezet Onderwijs) en Mariëtte Hamer (regeringscommissaris seksueel grensoverschrijdend gedrag) daarom het Manifest voor betere seksuele vorming aangeboden. Dit manifest is een initiatief van Rutgers in samenwerking met 37 jongeren- en maatschappelijke organisaties, waaronder Dance4Life.
Manifest betere seksuele vorming:
Met het manifest pleiten de organisaties gezamenlijk voor beter seksuele vorming voor alle onderwijssoorten. Dat is allereerst een wens van jongeren zelf. Zij willen uitgebreidere en diverse voorlichting krijgen. Jongeren willen meer aandacht besteden aan diversiteit, gendergelijkheid, seksueel plezier, seks in de media, consent en oefenen met het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen. Hoe belangrijk deze onderwerpen zijn, is de afgelopen periode opnieuw duidelijk geworden.
Tijdens de dialoog, onder leiding van moderator Ajouad El Miloudi, tv- en radiopresentator, vertellen jongeren over wat er moet veranderen, zodat zij hun seksuele vorming met een dikke voldoende gaan beoordelen. Docenten in het voortgezet onderwijs en op het mbo laten zien wat zij nodig hebben om goede seksuele vorming te geven. Tot slot staat de vraag centraal: wat kan politiek Den Haag doen om seksuele vorming voor alle jongeren te verbeteren?
Aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen
Marieke van der Plas – Directeur Rutgers & Dance4Life: “Jongeren beoordelen hun seksuele vorming met een 5.8, een mager zesje. Dat moet echt veranderen. In het manifest staat hoe we dit samen voor elkaar kunnen krijgen. Jongeren willen uitgebreidere en diverse voorlichting krijgen. Zij willen naast de biologische aspecten ingaan op de plezier, sociale en relationele aspecten van seks.” Zo blijkt ook uit reacties van jongeren:
“Bij seksuele voorlichting wordt meer gepraat over eierstokken en over alle praktische zaken. Er wordt geen aandacht gegeven aan: hoe voelt het? Of: Wat vind je fijn? Of: Hoe praat je er met elkaar over?” Izy, 22 jaar
Daarom moeten we meer aandacht besteden aan seksuele, gender en sekse-diversiteit, seks in de media, consent en oefenen met het aangeven en herkennen van elkaars wensen en grenzen.
Meer weten over het Manifest?
In het manifest zet Rutgers samen met onder andere Dance4Life en andere jongeren- en belangenorganisaties uiteen hoe betere seksuele vorming eruit moet zien en welke aanbevelingen zij geven aan politiek Den Haag.
Bekijk hier het manifest