Anna (21): ‘Ik geef mijn grenzen aan, onafhankelijk van wat mensen ervan vinden’ – #IKBEPAALZELF

Deze week delen we verhalen van jongeren uit de hele wereld. Zij vertellen over hun seksuele ervaringen en hoe zelfvertrouwen daarin een rol speelt. De Nederlandse Anna (21) is gegroeid in het aangeven van haar grenzen: “Vroeger was ik afhankelijker van wat andere mensen vonden, maar ik heb geleerd: ik ben ik en ik volg mijn eigen pad.”

Seksuele opvoeding

“Mijn ouders weten dat ik de pil slik. Mijn zusje is twee jaar jonger en ging al eerder aan de pil. Voor mij was het daardoor niet zo moeilijk om het met mijn moeder te bespreken, maar er zijn ook dingen die ik liever niet deel. Zo moest ik laatst een zwangerschapstest halen, dat vond ik best eng. Ik werd ook rood in de winkel. Ik vind het te ongemakkelijk om dit tegen ze te zeggen. Ook al weet ik dat het wel kan, omdat mijn ouders heel erg open zijn.”

Persoonlijke ervaring

“Ik heb in het verleden meegemaakt dat een paar jongens mij en een vriendin nafloten en vervolgens achter ons aan kwamen. We zijn daar heel erg van geschrokken. Ik heb dit wel meteen verteld aan mijn ouders. Ik kwam huilend thuis en zij hebben mij gesteund en getroost. Ik weet nu dat nafluiten in mijn buurt in Rotterdam heel normaal is.”

“Met mijn vriendje kan ik wel goed over seks praten. Ik heb het met hem ook over de pil gehad en we bespreken ook wie er condooms koopt. Toen ik 16 jaar was, deed ik dat dan samen met een vriendin. Ik heb het ook met mijn vriend over onze wensen en verlangens en we weten van elkaar wat we leuk vinden. Oefening baart kunst haha.”

Zelfvertrouwen

“Ik vind het fijn dat ik weet dat ik altijd hulp zou kunnen krijgen, mocht er iets misgaan. Dat dit in andere landen niet zo vanzelfsprekend is, vind ik schokkend. Ik kan me niet voorstellen hoe het is om als meisje als minderwaardig gezien te worden. Ik ben zelf gegroeid in het aangeven van mijn grenzen. Vroeger was ik afhankelijker van wat andere mensen vonden, maar ik heb geleerd: ik ben ik en ik volg mijn eigen pad.”

Ben je geïnspireerd door dit verhaal over seks en zelfvertrouwen?

Uit onderzoek blijkt dat jongeren die zich zelfverzekerd voelen, beter in staat zijn positieve seksuele keuzes te maken. Daarom ontwikkelde Dance4Life een innovatief lesprogramma vóór en dóór jongeren: de Journey4Life. Een lesprogramma waarmee zij hun zelfvertrouwen vergroten en gezonde keuzes leren maken over hun seksleven en relaties. Dans, muziek en persoonlijke verhalen spelen hierbij een belangrijke rol.