Ambassadeur Marije Zuurveld komt samen met jongeren in actie tegen seksuele intimidatie

Middelbare scholieren halen ruim 42.500 op voor Dance4Life programma in Papoea, Indonesië!

De #MeToo discussie, sexting en het gesprek over grensoverschrijdend gedrag is actueler dan ooit. Ook op Nederlandse middelbare scholen, terwijl goede voorlichting over het onderwerp vaak achterwege blijft. Uit onderzoek blijkt dat 4 op de 10 jongeren aangeven op school geen informatie te hebben gekregen over seks in de media, sexting en de leuke kanten van seks. Dat merkte wij ook toen we dit schooljaar met Schools4Life – de bekende Dance4Life scholenactie – langs scholen door heel Nederland gingen om het gesprek aan te gaan over seksuele intimidatie en veilige seks. Tijdens de scholenactie maakte zij dit jaar de link met seksuele intimidatie in Papoea, een eiland in Indonesië. Dat het thema leeft onder jongeren is duidelijk: bijna 10.000 scholieren kwamen in actie voor leeftijdsgenoten in Papoea waar seksueel geweld een groot probleem is. Bijna 50.000 euro werd opgehaald voor Dance4Life.

Praten over naaktselfies en dickpics

Net zoals in het internationale lesprogramma van Dance4Life gaan tijdens Schools4Life geen docenten maar juist jonge Dance4Life trainers het gesprek aan met pubers over seks. De nadruk ligt niet op de biologische feitjes, maar juist op normen en waarden rondom seks en relaties en elkaars grenzen respecteren. Zou jij zomaar een ontvangen naaktselfie doorsturen naar de hele school? Wat doe jij als je een dickpick van iemand krijgt? Iemand zit ongevraagd aan je billen, vind jij dat seksuele intimidatie? Dit bespreekt Dance4Life tijdens de gastlessen met de leerlingen en geeft stof tot nadenken. Sterker nog: het brengt ze letterlijk in beweging want na de lessen kwamen duizenden leerlingen voor Dance4Life in actie. Dit deden ze onder andere door een obstacle run of danslessen te organiseren of een lunch maken voor de hele buurt. Enkele leerlingen kregen zelfs een lokaal koffietentje zover om de helft van de dagopbrengst van verkochte koffie’s te doneren aan Dance4Life. Kortom: gekke stunts en acties om zoveel mogelijk geld op te halen voor Papoea.
 

Unieke scholenactie

Als enige organisatie in Nederland biedt Dance4Life gastlessen over seksualiteit in een combinatie met dans, muziek en jonge rolmodellen als trainers. De belevingswereld van jongeren in de puberteit is het uitgangspunt en op een energieke manier worden moeilijke onderwerpen als seksuele intimidatie, soa’s en tienerzwangerschappen aangekaart. In de klas deelden twee Indonesische jongeren hun ervaringen met grensoverschrijdend gedrag in hun land en gingen zij met de scholieren in gesprek over seksuele intimidatie in Nederland en Papoea, Indonesië. Dit deden zij dit jaar ook middels korte video’s op het Instagram kanaal van Dance4Life waar de betrokkenheid van jongeren heel hoog was.
Schools4Life maakt seks, relaties, wensen en grenzen bespreekbaar om aan de slag te gaan met het thema seksuele weerbaarheid. Het maakt leerlingen bewust over de impact van seksuele intimidatie en motiveert hen het gesprek over intieme onderwerpen aan te gaan.

Beste Nederlandse YouTuber in actie voor Dance4Life

Dit schooljaar betrok Dance4Life YouTuber Marije Zuurveld bij de scholenactie, om jongeren te enthousiasmeren voor het onderwerp. Zo maakte Marije diverse video’s over intieme onderwerpen als haar ‘eerste keer’ en deed ze verschillende acties voor Dance4Life. Gisteravond verraste ze de winnende school van Schools4Life: het Newmancollege in Breda. Zij haalden een recordbedrag op van maar liefst € 49,28 per leerling. In totaal zamelde de school € 5.470,- in voor het jongeren in Papoea. Marije Zuurveld is erg populair onder Nederlandse pubers en werd in 2018 ambassadeur van Dance4Life. Een maand geleden werd zij voor het tweede jaar op rij ‘Beste Vrouwelijke YouTuber van Nederland’ bij de populaire Veed YouTube Awards.