Ambassadeur Anouk Maas op projectbezoek in Rusland ter ere van International Women’s Day

Wereldwijd is onveilige seks uitgegroeid tot de grootste ontwikkelingsuitdaging en snelst groeiende gezondheidsbedreiging voor jongeren; van de 13e plaats in 1990 naar de 2de plaats sinds 2013. Een van de oorzaken hiervan is genderongelijkheid. Omdat wereldwijd op International Women’s Day wordt stilgestaan bij gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is dit een hele belangrijke dag voor Dance4Life. Ambassadeur Anouk Maas bezocht ter ere hiervan onze projecten in Rusland waar Dance4Life al 12 jaar actief is.

Onveilige seks is het grootste en snelstgroeiende gezondheidsrisico voor jongeren wereldwijd en onder andere genderongelijkheid draagt daar enorm aan bij. Omdat wereldwijd op International Women’s Day wordt stilgestaan bij gelijkheid tussen mannen en vrouwen, is dit een belangrijke dag voor Dance4Life. Want het internationale programma Journey4Life richt zich ook op dit onderwerp en wereldwijd zetten onze jonge trainers zich dag in dag uit in voor gelijkheid tussen jongens en meisjes en dat zij gezonde keuzes kunnen maken over hun relaties, hun seksleven, hun toekomst.

Actrice en Dance4Life ambassadeur Anouk Maas reisde van 1 t/m 4 maart af naar Rusland om te leren over de problematiek rondom seksuele gezondheidsrechten van jongeren in Rusland en de aanpak van het internationale Dance4Life programma in dit land. The ultimate goal van haar reis: te leren over de problemen in relatie tot seksuele gezondheid van jongeren uit Rusland en dit in Nederland onder de aandacht kunnen gaan brengen.

Anouk ontmoette onder andere de jonge Russische Dance4Life trainers Polina, Alec en Stas, deed mee aan de Dance4Life lessen op een middelbare school, ging het gesprek aan met Russische jongeren over onveilige seks en trad op tijdens het event voor de jongeren die de Journey4Life – het Dance4Life lesprogramma – doorlopen hebben en viert samen met hen wat zij geleerd en bereikt hebben op het gebied van het maken van gezonde keuzes voor zichzelf.

Issues in Rusland
Er zijn 31,4 miljoen jongeren tussen de 14-29 jaar in Rusland (20% van de gehele bevolking van 143 miljoen). Jongeren kunnen sociale en economische vooruitgang voor de toekomst brengen, maar in Rusland kunnen te veel van hen dit niet bereiken omdat zij niet de tools of vaardigheden hebben. Verouderde en slechte educatie, conservatieve sociale normen, armoede en ongelijkheid tussen mannen en vrouwen dragen namelijk niet bij aan een goede ontwikkeling voor jongeren. Dit is ook een slechte basis voor gelijke en stabiele relaties en gezond en veilig te vrijen.

Wereldwijd is onveilige seks uitgegroeid tot de grootste ontwikkelingsuitdaging en snelst groeiende gezondheidsbedreiging voor jongeren; van de 13e plaats in 1990 naar de 2de plaats sinds 2013. Momenteel zijn er meer dan 1,1 miljoen hiv-gevallen geregistreerd in Rusland en 25% van de nieuwe hiv-infecties zijn 15-20-jarigen. De groeiende hiv-epidemie in Rusland brengt een ernstige bedreiging voor de gezondheid en het welzijn van jongeren, met name omdat er momenteel geen goede programma’s op het gebied van seksuele gezondheid en gelijkheid tussen jongens en meisjes op Russische scholen zijn vergelijkbaar met het Dance4Life programma.